India rózsaszín városa: Dzsaipur (képriport)

Dzsódhpur a “kék város” Indiában és Dzsaipur a rózsaszín. Valójában a házak jó része inkább nagyon szép vörös színű. Az egyik kedvenc városom a kontinensnyi országban.

Mostani indiai utamon háromnapos kirándulást tettem Delhiből, a néhány órás vonatútra lévő Dzsaipurba. Interneten foglaltam magamnak szállást, és a 3000 forintos fürdőszobás szoba árába az is belefért, hogy az állomásra kijöttek értem. A városon belüli közlekedést segíti a tavaly megnyílt metró. Még építik, igazán hasznos a következő állomások megnyitása után lesz – most a belváros teljesen fel van túrva.
3000 forintos dzsaipuri szállás.
3000 forintos dzsaipuri szállás.
A tavaly megnyílt metró
A tavaly megnyílt metró
A legismertebb látványosság a városban a Szelek palotája (Hawa Mahal). Vörös és rózsaszín homokkőből építtette 1799-ben Sawai Pratap Singh maharadzsa – a háremhölgyeinek. Érdekessége, hogy csak egy hatalmas homlokzat ablakokkal, ahonnan észrevétlenül lehet szemlélni az utca forgatagát.
Hawa Mahal(Szelek palotája) (2) Hawa Mahal(Szelek palotája)
A közeli Dzsaipur palota és az itt is megtalálható Dzsantar Mantar (obszervatórium) szintén a kötelező látnivalók közé tatozik.
Jantar Mantar
Dzsantar Mantar
Nagyon szeretek sétálni az utcákon, az árusok közt, akik a magoktól a könyvekig, a ruháktól az ékszerekig mindent árulnak.
DSC_2989 DSC_3151 DSC_3154
A város környékén van a hatalmas, 1592-ben megnyitott Amber erőd (Amber Fort), mely 2013 óta a világörökség része. Útközben érdemes megállni Gaitore-ben, a királyi síremlékeknél.
Amber fort
Amber erőd
Gaitore, Királyi síremlékek
Gaitore, királyi síremlékek
(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez