A világ legaranyosabb országa

Az indusok az arany megszállottai. A három legnagyobb dél-indiai aranykereskedelemmel foglalkozó vállalatnak összesen nagyobb mennyiségű nemesfém áll rendelkezésére, mint néhány gazdag országnak.

A Muthoot Finance, a Manappuram Finance és a Muthoot Fincorp nevű vállalatok összesen 200 tonna arannyal rendelkezik, ami több mint Ausztrália (80 tonna), Svédország (126 tonna) és Szingapúr (127 tonna) tartaléka.
Ha egyedül a Muthoot Finance-t vesszük, a maga 116 tonnás készletével még Görögországot (112,4 tonna), Kuvaitot (79 tonna), Dániát (66,5 tonna), Finnországot (49,1 tonna) is megelőzi.
A világ éves aranykeresletének 30 százaléka Indiáé, ugyanis családok milliói csupán így tudják megtakarításaikat megőrizni. Házasságok esetén a hozományban is fontos szerepet kap nagy értéke miatt. Különösen nagy a fém iránti kereslet egy délnyugat-indiai államban, Keralában, ahol több mint kétszázezer ember dolgozik az arany feldolgozásával, kereskedelmével.
A nagy kereslet ellenére a dél-ázsiai ország csupán a világ 11. legnagyobb készletével bír, a maga 558 tonnájával, ami eltörpül a világ első USA 8134 tonnája mellett – írja a Times of India.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez