Szanaa nem fogad gépeket az arab bombázások miatt

Lezárták a húszi lázadók kezén lévő jemeni főváros repülőterét kedden, miután a Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség több hónapos szünet után ismét légicsapásokat mért Szanaa térségére. A bombázások miatt eközben kivonultak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosai egy dél-jemeni városból – derült ki kormányzati tisztségviselők és helyi lakosok beszámolóiból.

Az arab katonai szövetség szóvivője megerősítette a légicsapásokról és a légikikötő lezárásáról szóló híreket, hozzátéve: kizárólag katonai célpontokat támadtak a főváros környékén. Helyiek beszámolói szerint az elnöki palotát és egy katonai támaszpontot vettek célba. Kórházi források viszont arról számoltak be, hogy Szanaa egyik élelmiszergyárának 14, éjszakai műszakban dolgozó alkalmazottja halt meg keddre virradóra a légicsapásokban.

A Szaúd-Arábia által irányított arab katonai szövetséget Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert – szunnita – jemeni államfő támogatására hozták létre, hogy fellépjenek az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják az ország északi területének nagy részét, beleértve a fővárost is. A katonai szövetség a jemeni belpolitikai káoszt kihasználó al-Kaida és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen is fellép az arab-félszigeti országban. A lázadók által ellenőrzött Saba hírügynökség arról számolt be kedden, hogy Szanaa térségét és az ország más régióit is célba vették a “szaúdi agresszorok”. A légicsapások hatására az al-Kaida harcosai keddre virradóra kivonultak Sabva tartomány második legjelentősebb városából, Azzanból egy biztonsági képviselő és helyiek beszámolói szerint. Az al-Kaida fegyveresei azonban továbbra is jelen vannak a tartomány más településein.

Az al-Kaida ellen az Egyesült Államok is fellép drónok (pilóta nélküli repülőgépek) segítségével. Az amerikai hadsereg múlt pénteken jelentette be, hogy dróntámadással megölte Jemenben az al-Kaida három vezetőjét. Washington szerint az al-Kaida jemeni székhelyű, arab-félszigeti ága a legveszélyesebb hálózata a nemzetközi terrorszervezetnek.

Rijád még márciusban hagyta abba Szanaa bombázását, mert a szövetség és a lázadók informálisan megállapodtak abban, hogy beszüntetik a harcokat a szaúdi-jemeni határon. Azóta a polgári gépek és a segélyeket szállító repülők le tudtak szállni a főváros légikikötőjében. A szemben álló felek legutóbb a hét végén találkoztak Kuvaitban, ahol az ENSZ közvetítésével béketárgyalásokat folytatnak. A megbeszélések azonban megszakadtak, és állítólag egy hónapon belül folytatódnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez