Az EU támogatja Ukrajnát, ha a Krímről van szó

Megerősítette az Európai Unió (EU) Ukrajnának nyújtott támogatását az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken, egyúttal felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy tartózkodjanak a kettejük közötti feszültséget tovább élező lépésektől.

Federica Mogherini azt követően ismertette közleményben álláspontját, hogy telefonbeszélgetést folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Mogherini leszögezte: az Európai Unió elítéli a Krím-félsziget jogellenes Oroszországhoz csatolását. “Az Európai Unió elítéli és nem ismeri el a Krím-félsziget illegális annektálását…Továbbra is szilárdan támogatjuk Ukrajna területi egységét és szuverenitását” – hangsúlyozta.

Federica Mogherini az orosz és az ukrán felet is arra hívta fel, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely tovább élezheti a feszültséget.

Kijev szerint Moszkva szándékosan élezi a feszültséget a félszigeten. Petro Porosenko ukrán elnök nemrég harckészültségbe helyezte a Krím mellett és a Donyec-medencében állomásoztatott ukrán csapatokat, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta Kijevet, hogy diverzáns tevékenységet folytatott a félszigeten. A Donyec-medencében az ukrán kormányerők oroszbarát szakadár fegyveresekkel néznek szembe, a szembenálló felek rendszeresen a tavaly februárban kötött minszki fegyverszüneti megállapodás megsértésével vádolják egymást.

Orosz igazságügyi források közlése szerint az egyik elfogott gyanúsított, Evhen Panov, akit azzal vádolnak, hogy a kijevi felderítő főosztály munkatársa és terrorcselekményeket szervezett a Krímben, beismerő vallomást tett.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez