Korrupcióról a Szigeten

A Sziget fesztiválra mindig jellemző volt az erős civil jelenlét, amit idén is bizonyít a több mint hatvan szervezet részvétele.

DSC_0063

A Transparency International Hungary a Civil Szigeten található sátrában mutatta be most elkészült kiadványát, melynek címe “Korrupcióérzékelés és médiahasználat a magyar fiatalok körében”. Az ötszáz,18-29 éves fiatal körében végzett reprezentatív, telefonos kutatás legfontosabb tanulságait sajtótájékoztatón ismertették. A kutatást többek közt az amerikai és a francia nagykövetség támogatta, ezért az eseményen részt vett és felszólalt Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Anna-Marie Maskay, a francia nagykövetség első tanácsosa.

Colleen Bell
Colleen Bell
Anne-Marie Maskay
Anne-Marie Maskay

A kutatás prezentációjában Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelt néhány fontos megállapítást a szervezet internetes oldaláról is letölthető vizsgálat eredményeiből: a megkérdezett fiatalok körében 80% szerint jelen van a magyar közéletben a korrupció, ezt személyesen főleg az egészségügyben és a rendőrségnél tapasztalták.

Martin József Péter
Martin József Péter

Lesújtó a véleményük a politikai elitről, bár csak 46 százalékuk szerint “korrupt minden politikus”. 71 százalékuk szerint több esélyük van az életben azoknak, akik készek törvényt szegni és csupán 34 százalékuk vallja igaznak,hogy a “becsületes embereknek ugyanolyan esélyük van”. Viszont a megkérdezettek 84 százaléka szerint ebbe nem szabad beletörődni. Sajnos adott esetben bejelentést tenni már jóval kevesebben (66%) lenne hajlandó, aminek fő oka a retorziótól való félelem, és az, hogy úgy érzik: úgysem lenne hatása.

DSC_0041 (1)
A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok a témával kapcsolatos információjuk jó részét az internetről és a televízióból szerzik – nyomtatott sajtót 40 százalékuk egyáltalán nem olvas. Az adatfelvétel a TI Magyarország megbízásából a Publicus Intézet végezte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez