Mit lehet enni Rióban két verseny között?

A válasz a kérdésre alighanem az, hogy bármit. De mit érdemes? Pláne csak úgy, útközben, hogy kibírjuk az ebédig-vacsoráig? Megmutatjuk. És azt is, hogy melyik név mögött mi is rejtőzik.

Ha a riói karneválon táncoló vagy a Copacabanán napozó szép testű nőket és férfiakat nézzük, azt hihetnők: a brazil konyha a legegészségesebbek közé tartozik a világon. Pedig nem. Viszont az ízek tekintetében biztos, hogy az élbolyban van. Egzotikus gyümölcsök, olajban sült harapnivalók, szuperédes desszertek. Van mit kóstolniuk a sportolóknak és a szurkolóknak az arroz e feijão-n (babos rizsen) túl is. Bemutatunk tíz, tipikusan brazil nassolnivalót.

Coxinha

coxinha

Minden pici boltban megtalálható, ahol gyümölcsleveket és szendvicseket kínálnak. Apró falatokra vágott csirkét tesznek a krumplipüréből készült gombóc közepére, és forró olajban kisütik a kis labdákat vagy körtéket. De ennél sokkal több is a coxinha. Vannak helyek, ahol semmi mást nem is árulnak, csak ezt. Például Rióban a “Coxinha e Cia”-ban, ahol műanyagpoharakba töltve kaphatjuk meg a miniatür golyócskákat, tökéletesen földközeli áron.

Pao de Queijo

zsömle

Mindegy, merre jársz Brazíliában, megtalálod. A kis sajtos zsömlék olyan mindenütt jelenlévők, mint a tánc vagy a foci. Különböző méretekben kaphatók, általában tízóraira fogyasztják. Először talán kicsit töménynek tűnik, de nézzük el neki a magas kalóriaszámot, végtére is Brazília legjellegzetesebb rágcsálnivalója. Egész lánc épül rá, a Casa do Pão de Queijo. Meg is töltik néha, pédául krémsajttal vagy főzött kondenzált tejjel.

Tacacá

rák

Manaus-ban, Amazóniában, ahol Nigéria 5:4-re verte meg Japánt fociban, a kocsik csomagtartójából árulják ezt a kalandos ízű levest. Az alapja szárított garnélarák, és van benne jambu levél is. Ipanemában, az Amanonas Lelkében nem kanalat adnak hozzá, hanem valószínűleg a világ legfeleslegesebb dolgát, ha levest akarunk enni: fanyársat.

Tapioka

tapióka

Felejts el mindent, amit a tapiókáról tudtál. Angliában valaha ezt szavazták meg a legvacakabb menzai ebédnek. A tapiókagyökérből Brazíliában leginkább ropogós, szénhidrátmentes tekercset készítenek. Az utcán sütik ki, és különböző töltelékekkel árulják – sajttal, darált marhával, csirkével, banánnal, fahéjjal vagy mogyoróvajjal. Gyors és könnyen készül, az utcán gyakran látni, amint taco alakú tapiocába fúrják útközben az arcukat az emberek.

Acarajé

aca

Salvadorból, Brazília afrikai szívéből származik, de a riói utcákon is otthon van, és szinte kizárólag színes ruhákba öltözött asszonyok árulják Bahia államból. A csicseriborsóból készült ropogós és zsíros falafel-szerűséget garnélával, paradicsommal, paprikával és vatapával töltik – ez egy csípős szósz chilipaprikából, kókusztejből, finomra őrölt mogyoróból és pálmaolajból. A száj ég tőle, és jóllehet bűntudat társul hozzá a fogyókurázóknál, kevesen hagyják ki a második kört.

Açaí

acai

A nálunk is divatos szuperbogyóból sok minden készül őshazájában, Brazíliában. Különböző államokban különbözőképpen fogyasztják, Rióban leginkább a strandon, banánnal és granolával. Salvadorban sürített tejjel, Amazóniában, Manaus-ban pedig csirke mellé is adják köretnek.

Brigadeiro

brigaderio

Ha ünnep van, megkerülhetetlen egész Brazíliában. A kis csokidesszertet utcai árusoktól éppen úgy megvásárolhatjuk, mint a pékségekben. Sürített tejből és kakaóból, vajból és csokireszelékből készül. Népszerű változata a beijnho (csókocska). Ez fehér színű, kakaóvajat tesznek bele a kakaópor helyett.

Biscoito de Polvilho

polvilho

Bár a nevében ott a keksz szócska, nem az. Nem is ropogós. Leginkább íztelen. Tapiókakeményítőből sütik, kicsit sós. De ez is kapható mindenhol, a strandokon Ipanemában és a Copacabanán “Biscoito Globo” feliratú zacskókban árulják. Néha kevéske parmezánt is reszelnek rá, de akárhogy is – ez az a tőkéletes falatka, amitől nem kell félnünk, ha tökéletes strandalakot akarunk.

Frutas tropicais

trópusi

Vagyis azok a csodás trópusi gyümölcsök. Az étkezések egyik legjobb része Brazíliában az, ha újabb és újabb gyümölcslevet rendelünk az ételt leöblítendő. Rióban szemmel láthatóan nem ismer határokat a választék,  általában húsznál is több gyümölcsből szemezgetnetünk mindenhol. A maracujától az aceroláig, a kesutól a cacauig, a kakiszilvától a cukoralmáig, a Jack gyümölcsig (jaca), a szúrszopig (graviola), a csillaggyümölcsig (carambola), az Aborele szőlőig (jabuticaba), az ananászig. Lehetelen mindet megkóstolni.

Cocada

cocada

Az egyik legédesebb és legfinomabb brazil harapnivaló. Igazából kókuszcsók, csak kicsit újratöltve. A kókuszreszeléket cukorszirupba áztatják, aztán formázzák és addig sütik, míg ropogós lesz. Folpackba csomagolva árulják az utcán, vagy a kis boltokban. Néha a kókuszt maracujára, golgotavirágra cserélik.

És ezek csak a falatkák. Hol vannak az igazi, nagy ételek, a deijoada vagy a moqueca?

 

 

 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez