Katar bevásárolta magát az Empire State Buildingbe

Ikonikus tulajdonra tett szert Amerikában a katari szuverén vagyonalap: részesedést vásárolt a világ egyik leghíresebb felhőkarcolóját magáénak mondó cégben.

Összesen 622 millió dollárért vásárolt részesedést a katari állami befektetési hatóság a New York-i Empire State Buildingben. Doha egyre többet fektet be az Egyesült Államokban, hogy ellensúlyozza azt a bevétel-kiesést, ami a kőolaj és a földgáz alacsony világpiaci ára miatt éri – jelentette Dubajból az AP hírügynökség.

A 102 emeletes felhőkarcolót működtető Empire State Realty Trust Inc. kedden hozta nyilvánosságra az adásvétel hírét. A katari alap részesedése 9,9 százalékos lett a társaságban, amelynek 14 irodaépülete és hat üzletközpontja van New Yorkban és környékén.

Az art-deco stílusban 1931-ben felépült felhőkarcoló sokáig volt a világ legmagasabbja, és még ma is meghatározó eleme New York híres sziluettjének. Mindmáig az egyik legnagyobb turistaattrakció, sok híres amerikai filmben szerepelt, a King Kongtól A szerelem hullámhosszán-ig.

Ami pedi Katart illeti: miután megkapta a 2022-es foci vb rendezési jogát, hatalmas építési láz tört ki az országban. Mindazonáltal a kőolaj világpiaci árának csökkenése megtörte némileg a lendületet – míg 2014 nyarán 100 dollár körül volt egy hordó ára, ez mostanra a felére esett.

Az ország befektető hatósága, melynek vagyonát nagyjából 335 milliárd dollárra becsüli a Las Vegas-van székelő Sovereign Wealth Fund Intézet, egyre inkább az Egyesült Államokban néz lehetőségek után. Tavaly szeptemberben közölte, hogy irodát nyitna New Yorkban, és a következő öt évben 35 milliárd dollárt fektetne be az Egyesült Államokban.

A katari befektető alap már meglévő amerikai érdekeltségei között ott van egy 10 százalékos részesedés a luxusékszereket forgalmazó Tiffany & Co-ban. Eladta viszont részesedését márciusban a Miramax filmstúdióban a katari beIN médiacsoportnak – hogy mennyiért, azt nem hozták nyilvánosságra.

Az állami Qatar Airways közben egyre növeli amerikai működését, amit az ottani légitársaságok nem néznek jó szemmel.

A katari befektető alap érdekeltségei között van a Manhattan West néven ismert 8,6 milliárd dolláros fejlesztési projekt 44 százaléka is – ez olyan fontos épületek átépítését tűzte ki célul, mint például az Associated Press székháza. Az AP egyébként egy évvel ezelőtt at közölte, hogy az említett épületből elköltözne egy másikba, az újjáépített Világkereskedelmi Központ közelében.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez