Magyarország a csomagolástechnika élén

Idén novemberben Magyarországon rendezik meg az egyik legnagyobb csomagolástechnikai konferenciát. A megtiszteltetés elsősorban annak köszönhető, hogy – bár kevesen tudják – a magyarok világszínvonalon művelik az egyébként nagy precizitást igénylő és kihívásokkal teli szakmát.

KB1_9721

Ennek egyik jeles bizonyítéka az Adu Alba Kft., amely kiemelkedő teljesítményével idén májusban elnyerte a csomagolástechnika Oscar-díját, a WorldStart.

KB1_9725

Egészen pontosan a székesfehérvári vállalat műanyag habtálcája kapta a rangos elismerést. A szokásos műanyag lemezekkel szemben a polietilén hablemezből vákuumformázott habtálca olcsóbban állítható elő, és nem egyszerűen tökéletesen védi a benne elhelyezett tárgyakat –  akár a tojások is épségben maradnak benne -, de hő- és zajszigetelő képességgel is rendelkezik. Nagy előnye, hogy a szokásosnál könnyebb, így például a szállítása is olcsóbb. Az előállítása pedig nem terheli a környezetet – az alapanyaga újra felhasználható.

KB1_9722

A csomagolási iparág a magyar gazdaság GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A teljes termelés 51 százaléka export, ennek zöme Nyugat-Európába megy. Az Abu Alda Nigériába, Indiába, Kínába, Brazíliába is szállít. Az ágazatban sikeresek a magyar vállalkozások: 1997 óta összesen 87 díjat nyertek.

Jobbra Varga József, az Adu Alba kft ügyvezetője
Jobbra Varga József, az Adu Alba kft ügyvezetője

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez