Életbe lépett az 52 éve várt tűzszünet Kolumbiában

Mindenki abban bízik, hogy helyi idő szerint éjfélkor tényleg új fejezet kezdődött Kolumbia történetében. Akkor lépett életbe a kormány és a baloldali gerillák több mint fél évszázados háborújának lezárását célzó tűzszünet.

A fegyvernyugvásról a múlt héten egyezett meg négyéves tárgyalássorozat után, kubai közvetítéssel a kormány és a Farc, a legnagyobb balos lázadócsoport. Az 52 éves háborúnak véget vető végleges megállapodást szeptemberben tervezik aláírni.

A Farc vezetője, Rodrigo Londono, forradalmi nevén Timoleon Jimenez, alias Timochenko kiadta a “tüzet szüntess” parancsot. Azt mondta újságíróknak, hogy “soha többé nem fogják szülők temetni a háborúban megölt fiaikat és lányaikat” Kolumbiában. Minden versengés és minden harag a múlté lesz.

Juan Manuel Santos elnök már korábban aláírta, hogy leállítják a katonai műveleteket a Farc ellen. “Az ország történetének egyik legfájdalmasabb fejezete a végéhez ér” – írta a Twitteren, történelmi lépésnek nevezve a tűzszünetet.

A Farc bejelentése a teljes tűzszünetről tulajdonképpen technikai volt, már régebben megszületett a megállapodás, és hónapok óta be is tartják. Ugyanakkor mégis történelmi a pillanat, a tartós béke veheti kezdetét vele Kolumbiában – írja a BBC honlapja. A végleges békeegyezményt Santos elnök és  Timoleon Jimenez Cartagenában írja alá a jövő hónap végén.

A több mint 50 éves konfliktusban körülbelül 260 ezer ember halt meg és milliók veszítették el az otthonukat.

A legfontosabb kérdés, hogy mi jön ezután. Október elején népszavazást tartanak a megállapodásról, ez fogja eldönteni, hogy tényleg eredményes volt-e a négy évig tartó havannai tárgyalássorozat. És ez fog határozni közvetve az államfő és a Farc-vezér politikai jövőjéről is.

Fotó: A Farc vezére bejelenti a tűzszünet életbe lépését / PA

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez