Kimegy a divatból a törökülésben evés?

Bár Kelet-Ázsiában még mindig a hagyomány része, a külföldiek számára kínzás törökülésben ülni egy étteremben.

A hagyományos étkezés Japánban és Dél-Koreában pici asztaloknál történik, az emberek párnákon, törökülésben esznek. Sok hagyományos étterem is ezen pici asztalokat részesíti előnyben – a Korea Times cikkéből azonban kiderül, hogy már a koreaiak is igyekszik elkerülni őket. Kimegy a divatból a földön ülés?

Dél-Koreában egyre kevesebb az olyan étterem, ahol kis asztalt találhatunk. A tulajdonosok ugyanis rájöttek, hogy már nemcsak a külföldiek, de a helyiek is igyekszik elkerülni az ilyen helyeket.

„Rettenetesen kényelmetlenek. Sokkal jobb széken ülni, amikor eszem” – mondja Curtis Kanadából.

Sian Winstanley félig angol, félig maláj és hét éve él Koreában. Ő csak társaságban megy ilyen éttermekbe, és csakis azért, mert vannak ételek, melyek csak ezekben kaphatók. Magától sosem ülne be egy ilyen helyre.

web-DSC02412-copy-1024x683

Ez persze nem minden külföldire érvényes, hiszen vannak olyanok, akiknél szintén ez a hagyomány. A vietnamiaknak például semmi gondjuk nincs. Annál inkább van viszont maguknak a koreai fiataloknak. Ők egyre többet panaszkodnak.

„Nagyon kellemetlen, ráadásul szoknyában le sem ülhetek rendesen” – mondta egy 22 éves lány.

„Az ilyen éttermekben a cipőmet is le kell venni, és nagyon kellemetlen, ha például lábszagom van” – mondta egy 26 éves irodai dolgozó.

Állítólag az idősebbek, nyugdíjasok többsége kiáll a ülés mellett, bár a fiatalok szerint csak azért, mert ők már nem járnak éttermekbe. Változásokat akarnak a vendéglőkben a kerekesszékes emberek is. Ők ugyanis nem tudnak átmenni a küszöbön, és ha nincs segítségük, el kell kúszniuk az asztalig.

screen-shot-2015-03-08-at-8-25-53-pm1

Így hát az éttermek kezdenek áttérni, már csak azért is, mert az önkormányzatok is erre kérik a tulajdonosokat. A 2018-as téli olimpiára például sok hagyományos étterem székekre és magas asztalokra vált. De vannak olyanok, melyek a költségek miatt nem tudnak lépni. Egyes szakértők szerint lecserélni minden asztalt és széket akkora összegbe kerül, mint nyitni egy új éttermet.

A hagyományos módszer tehát sokak szerint nem fog kihalni teljesen. A hagyományszerető vendégek mellett ott vannak a terhes nők is, akik így kényelmesebben helyezkedhetnek el, illetve a már megszületett gyermeket is könnyebben tudják etetni, lefektetni. Egyesek szerint a testnek sem tesz jót sokáig így ülni, míg mások kifejezetten esküsznek rá, hogy egészséges.

DSC01554

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez