Új fejezetet ígér az új brazil elnök

Új korszakot ígért Latin-Amerika első számú gazdasága számára Michel Temer, Brazília újonnan kinevezett elnöke mindössze néhány órával azután, hogy a szenátus megfosztotta tisztségétől szerdán Dilma Rousseff addigi brazil államfőt.

“A mai nappal a következő két év és négy hónapban új korszak veszi kezdetét, amelynek célja, hogy új vágányra terelje Brazíliát” – mondta Temer beiktatását követő első, televízióban közvetített beszédében.

Leszögezte, elsődleges fontosságú feladatának tartja a munkahelyek teremtését, és emlékeztetett arra, jelenleg 11,8 millió munkanélküli él a 200 milliós Brazíliában.

Ezen felül a sürgető gazdasági intézkedések között említette az állami kiadások csökkentését, valamint a szociális és munkaügyi juttatások, egyebek mellett a nyugdíjak reformját.

Temer emlékeztette minisztereit arra, “kormányzási módszerei a decentralizációt és a cselekvést” jelentik.

Az új elnök örült annak, hogy jól fogadták a szenátusban nem sokkal azt követően, hogy a testület megszavazta Rousseff menesztését.

“Ez nagy lendületet ad nekem ahhoz, hogy a következő két év és négy hónapban folytassam a munkát” – mondta.

A tisztségétől megfosztott Rousseff a szenátus ülését követően kijelentette, vissza fog térni a hatalomba, és élesen szembehelyezkedett a “puccsista kormánnyal”, amely szavai szerint véget vetett a brazil baloldal 13 évig tartó uralmának.

Temer válaszul kijelentette, azok a puccsisták, akik ellen akarnak szegülni az alkotmánynak.

Rousseff eltávolítását élesen elítélte Nicolas Maduro venezuelai elnök, aki azonnali hatállyal hazarendelte brazíliai nagykövetét, és bejelentette a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok befagyasztását.

Erre válaszul Brazília konzultációkra rendelte vissza venezuelai nagykövetét.

A brazil vezetés ugyancsak hazarendelte bolíviai és ecuadori diplomáciai képviselőit, miután az érintett országok bírálták a szenátus szerdai döntését.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez