Brazília: a veterán Lula 2018-ban folytatná

Aloizio Mercadante brazil kabinetfőnök megerősítette, hogy a rendkívül népszerű Luiz Inacio da Silva, aki 2003 és 2010 között kormányozta Brazíliát, 2018-ban ismét indulna az elnöki székért.

A kabinetfőnök szerint a jelenleg is kormányzó Partido dos Trabalhadores (PT) számára a már-már veteránnak is tekinthető, és töretlen népszerűségnek örvendő 73 éves Luiz Inacio Lula da Silva személye jelenti a legjobb alternatívát a 2018-as elnökválasztásra.

“A PT berkeiben kétség sem férhet ahhoz, hogy Lula lesz a jelölt 2018-ban” – fejtette ki Mercadante vasárnap a brazil Folha de Sao Paulo napilapnak nyilatkozva.

Az elemzők már rögtön a Lula politikai örököseként is emlegetett Dilma Rousseff tavalyi választási győzelme után azt jósolták, hogy az elnök asszony második terminusában, tekintettel 2018-ra, minden bizonnyal nagyobb nyilvánosságot kap majd a PT veteránja. Ennek pedig jó oka van.

Főként nagy volumenű társadalmi felzárkóztató programjainak köszönhetően Lula 2010-ben 80 százalékos népszerűségi mutatóval távozott a hatalomból, a szegénységből kiemelt mintegy 40 millió brazil pedig, úgy tűnik,  nem felejti el, hogy kinek köszönheti új társadalmi státuszát.

Lula népszerűségére mi sem jobb példa, mint a PT-n belül Volta Lula néven indult mozgalom, amely még Dilma Rousseff újraválasztása előtt az egykori elnök jelölését tűzte zászlajára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez