Női imámok az iszlamista fanatizmus ellen

Nem boldogul az a nép, mely egy nőre bízza a kormányzást! Mohamed prófétának erre a mondására hivatkoznak a vallástudósok, amikor a nőket háttérbe szorítják a mecsetekben.

Európában a 21. században a nők is elmondhatják az adhánt, az imádkozásra szólító felhívást és a szónoklatot, a khutbát is a pénteki imán. Dánia és Svájc az élharcosa ennek a mozgalomnak, de a női imámok büszkén utalnak arra, hogy Los Angelesben olyan mecset működik már, ahol mindenki nő: a hívek éppen úgy, mint a prédikátorok.

Koppenhágában a Mariam mecset a belvárosban működik egy lakásban – írja a francia Le Figaro. Alatta gyorsétterem. Csak nők látogatják. Az imám dán állampolgár. Édesapja szíriai, az édesanyja pedig finn. A gyülekezet is hasonló összetételű. Nemcsak muzulmánok látogatják a mecsetet, hanem keresztények, zsidók, sőt ateisták is. Már öt házasságot is szentesítettek itt. Volt közöttük vegyes is, amikor nem mind a két fél vallotta magát az iszlám hívének. Ami a Közel-Keleten elképzelhetetlennek tűnne, az Koppenhágában természetes.

Svájcban régebben a mecsetekben a férfiak és a nők együtt imádkozhattak. Azután megjöttek a szalafista imámok a Közel-Keletről és megkezdődött a szegregáció. A nőket száműzték a balkonra, vagy valamilyen kis szobába, ahol nem hallottak szinte semmit. Elham Manea Bernben egy olyan mecsetben prédikál, ahova mindenki beléphet. Az arab televíziók nagy botrányt kavartak ebből. A női imám nem rettent meg: most még kisebbségben vagyunk. Sőt egyenesen marginálisak a muzulmán világban. De hát Mekkában is együtt imádkoznak a férfiak és a nők! Miért ne lehetne ugyanezt megtenni Svájcban a 21. században?

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez