Muszlimok élő pajzsa egy norvég zsinagóga körül

Európában egyre több helyen egyre több jel utal a növekvő antiszemitizmusra. Egyre többen hagyják el a zsidók közül a kontinenst, sokan rekordszámokról beszélnek. De a toleranciának és a multikultinak mégsem áldozott le a napja. Közösségek próbálják kiépíteni a szolidaritás hálóját a saját lakóhelyükön.

Szombaton Norvégiában képeznek majd élő békegyűrűt egy zsinagóga körül egy muszlim közösség tagjai. Az esemény Facebook-oldalán felsorolják a motivációikat. “Az iszlám arról szól, hogy megvédjük a fivéreinket és a nővéreinket, bármelyik valláshoz tartozzanak is. Az iszlám arról szól, hogy felülemelkedjünk a gyűlöleten, soha ne süllyedjünk arra a szintre, ahol a gyűlölködők vannak. Az iszlám arról szól, hogy óvjuk egymást. Mi muszlimok meg akarjuk mutatni, hogy mélyen elítéljük a zsidógyűlölet minden formáját, és segítjük a zsidókat. Ezért emberi gyűrűt alkotunk szombaton, február 21-én a zsinagóga körül. Biztassatok mindenkit, hogy jöjjön el!”

A Times of Israel beszámolója szerint Oslo kicsi zsidó közösségének vezetője, Ervin Kohn azt mondta: ott lesz az eseményen, ha azon harmincnál többen jelennek meg. Ennél kisebb megmozdulás szerinte ugyanis kontraproduktiv volna. A Facebook-oldalon már 1300-an ígérték, hogy ott lesznek. “Úgy gondoljuk, hogy a koppenhágai támadások után most jött el az idő arra, hogy mi, muszlimok elhatároljuk magunkat a zsidók zaklatásától” – mondta az esemény 17 éves (!) szervezője, Hajrad Arshad a norvég televíziónak. Ha bárki meg akarja támadni a zsinagógát, először rajtunk kell átgázolnia” – jelezte a közösségi oldalon az egyik reménybeli résztvevő.

Fotó: Szolidaritási tüntetés a koppenhágai támadások után Párizsban. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez