Van miért félni a nyugdíjasoktól Dél-Koreában

Dél-Koreában erősen emelkedik a nyugdíjasok által elkövetett bűncselekmények száma. Szakértők szerint jobb kommunikációval lehetne segíteni. Mások szerint azzal sem – más a jelenség gyökere.

A dél-koreai Országos Rendőrkapitányság legfrissebb adatai szerint 1,7 millió bűncselekmény történt az országban 2014-ben, ebből több mint 150 ezret az idősek számlájára lehet írni – írja a Chosun Ilbo. A 61 évnél idősebb bűnözők a korábbi évekhez képest is egyre többen vannak, és a számuk folyamatosan nő. Már a börtönökbe is egyre több nyugdíjas költözik be.

A rendőrség egy jelentéséből az is kiderül, hogy bár 2016-ban biztonságosabb lett az ország, mint korábban, és kevesebb a bűnözés, de ez nem vonatkozik az öregekre.

„A legtöbb idősek által elkövetett bűncselekménynek pszichológiai oka van, illetve a viszonylagos szegénység, nélkülözés, valamint a társadalmi bizonytalanság” – mondta egy egyetemi tanár. A szekértő szerint a probléma gyökere az, hogy az időseket nem tekintik a társadalom fontos részének Dél-Koreában, így nem is megfelelően kommunikálnak velük. Pedig a közös hang megtalálása az idősekkel fontos a bűnözési arány csökkentésében.

Más szakértők azonban a társadalom elöregedését okolják, az idős emberek számának növekedése ugyanis megállíthatatlan. Ráadásul az idősek egyre inkább elszigetelődnek a társadalomtól, ez pedig előbb-utóbb erőszakos viselkedéshez vezet. De milyen bűncselekményeket követnek el az öregek? Bár jellemzőek a bolti lopások, szabályszegések, vannak durvább, erőszakos esetek is. A stressz következtében ugyanis az öregek képesek megtámadni másokat, egyszerű, mondva csinált indokokkal.

Legutóbb például egy 77 éves férfi és egy 63 éves nő sérült meg, amikor egy 80 éves férfi késsel támadta meg őket egy kávézóban. A pár sérülései nem voltak súlyosak.A támadó azt mondta, ő csak azt szerette volna, ha a férfi bocsánatot kér tőle egy sérelemért. A támadást hirtelen felindulásból követte el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez