14 muszlim nő, aki érmet vitt haza Rióból

A sport nem kifejezetten az a terep, amelyre bátorítják belépni a muszlim nőket. Ezt többé-kevésbé mindannyian tudjuk. Mégis, a riói olimpiáról 11-en tértek haza közülük éremmel. Megmutatjuk, kik.

Íme, a 14 nő, aki társadalmi és kulturális határokat tört ár. És sztereotípiákat. Észak-Amerikából, Európából, Ázsiából, Afrikából érkeztek ezért Rióba.

koszovó

Majlinda Kelmendi, Koszovó, cselgáncs, arany. Történelmet írt Rióban: ő lett az első koszovói sportoló, aki érmet nyert egy olimpián. És rögtön aranyat. azt mondja, a világ minden pénzéért sem cserélné el ezt az érzést.

orosz

Aliya Mustafina, Oroszország, torna, arany, ezüst és bronz. A 21 éves tornász egyszerre három érmet is hazavitt Rióból – mindegyikből egyet-egyet. Az aranyat felemás korlátban szerezte, az ezüstöt női csapat összetettben, a bronzot pedig egyéni összetettben.

dalilah

Dalilah Muhammad, Egyesült Államok, atlétika (arany).  A New York-i (Queens) sportolónő 400 méteres gátfutást nyerte meg Rióban.

súly

Sri Wahyuni Agustiani, Indonézia, súlyemelés, ezüst.  A 48 kilósok súlycsoportjában állt a dobogó második fokára a 22 éves sportolónő.

kazah

Zhazira Zhapparkul, Kazahsztán, súlyemelés, ezüst.  Az ugyancsak 22 éves Zhahira a 69 kilósoknál vitte el az ezüstérmet.

azeri

Maria Stadnik, Azerbajdzsán, birkózás, ezüst.   A 48 kilósoknál lett második a szabadfogású döntőben.

egyiptom

Sara Ahmed, Egyiptom, súlyemelés, bronz.  Ő az első arab súlyemelőnő, akinek sikerült felállnia a dobogóra egy olimpián.

irán

Ibtihaj Muhammad, USA, vívás, bronz.  Csapatban sikerült a harmadik helyet megszereznie.

iráni

Kimia Alizadeh Zenurin, Irán, taekwondo, bronz.  A 18 éves lány az első iráni nő, aki olimpiai éremet nyert.

egyiptomi

Hedaya Wahba, Egyiptom, taekwondo, bronz.  A 23 éves Wahba szerezte meg hazája harmadik érmét Rióban – és a másodikat azok közül, amiket egyiptomi nő valaha is nyert egy olimpián.

tunézia

Ines Boubakri, Tunézia, vívás, bronz.  Az észak-afrikai versenyző az arab nőknek ajánlotta egyéniben kapott bronzérmét.

tunézia2

Marwa Amri, Tunézia, birkózás, bronz.  Az 58 kilós női birkózóknál vitte el a bronzérmet.

take

Nur Tatar, Törökország, taekwondo, bronz.  A 67 kilósoknál nyerte meg a bronzért vívott mérkőzést.

És végül ne felejtsük el a menekült státuszú versenyzők között indult szíriai Yusra Mardinit, aki futamot nyert 100 méteres pillangóban.

mardini

A 18 éves lány a testvérével tavaly nyáron úszva ért el Törökországból Európába, miután a csónak, amin megpróbáltak átkelni, túlterhelt volt. A 40. helyet szerezte meg az olimpián, de futamgyőzelmét felállva tapsolta meg a közönség.

Forrás: BuzzFeed

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez