Beteg a világ legidősebb államfője?

Robert Mugabe 92 éves zimbabwei elnök hazatért szombaton egy tengerentúli útról, amelyről azt gyanítják, hogy orvosi kezelés célját szolgálta.

Az AP hírügynökség jelentése szerint csak sejteni lehet, hogy Mugabe Szingapúrban járt, mert korábban többször ott kezelték, és azt lehet tudni, hogy most Ázsiában járt. Szóvivője mindazonáltal tagadta, hogy az elnök beteg volna. Állítólag szombat délután már találkozik fiatalokkal Hararéban, az általa vezetett kormánypárt székházában.

Zimbabwében az utóbbi időben szinte mindennapossá váltak a kormányellenes megmozdulások. Az 1980-ban kivívott függetlenséget követő néhány sikeres év után a dél-afrikai ország súlyos gazdasági válságba süllyedt, amely máig tart. A zimbabwei nemzeti valutát hiperinflációs krízist követően kivonták a forgalomból, és az országban jelenleg is amerikai dollárt használnak. A valutaválság miatt gyakorta kígyózó sorokban állnak az emberek a bankok előtt.

Mugabe távolléte csak növelte a bizonytalanságot az országban. Ellenzéki pártok egy új koalíciót hoztak létre, és e szövetség péntekre egy nagy tüntetést szervezett, de csütörtökön a rendőrség két hétre betiltott mindenféle demonstrációt.

Mugabe 1980 óta van hatalmon, ő a világ legidősebb államfője, de közölte, hogy a 2018-ban esedékes elnökválasztáson is indulni akar. Nemrég felesége azt mondta: férje még a sírból is kormányozni fog.

Kép: Robert Mugabe (Flickr)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez