Brit-lengyel közös fellépés az idegengyűlölet ellen

Lengyelország elvárja Nagy-Britannia kormányától és hatóságaitól, hogy megvédelmezzék a külföldi polgárokat, így a lengyeleket is. Ezt hangsúlyozta Varsóban Lengyelország külügyminisztere közös sajtóértekezletén a brit diplomácia vezetőjével.

Boris Johnson sietett egyetérteni azzal, hogy az idegengyűlölet nem fogadható el az európai társadalomban. London mellett egy hete agyonvertek egy 40 éves lengyel bevándorlót – emlékeztetett a francia Le Monde. A hat fiatalembert letartóztatták. A rendőrség szerint a belőtt és berúgott fiatalok azzal magyarázták tettüket, hogy az áldozat lengyel volt.

A Brexit népszavazás után megszaporodtak a támadások a bevándorlók ellen. A lengyelek azért jelentenek különösen fontos célpontot, mert ők vannak a legtöbben: számuk több mint 850 ezer Nagy-Britanniában. Az EU hárommillió bevándorlója közül messze ők vannak a legtöbben. Az angol után a lengyel a második leginkább beszélt nyelv az Egyesült Királyságban. A lengyel férfi halála és temetése tiltakozásra és tüntetésekre adott alkalmat mind Nagy-Britanniában, mind pedig Lengyelországban.

A sors iróniája, hogy Boris Johnson a Brexit fő szószólója volt a konzervatívok között. Jelenleg azonban a kormányban a mérsékletet képviseli. Mind Londonban, mind pedig Varsóban hangsúlyozzák: bár a lengyelek tömeges bevándorlása új keletű, de a két nép kapcsolata régi. A II. világháborúba is azért lépett be Nagy-Britannia, mert Németország megtámadta Lengyelországot. Ezt követően több ezer lengyel menekült Angliába. A brit hadseregben nagyon sokan harcoltak a légierőben éppúgy, mint a szárazföldön. Ezeknek a lengyel katonáknak a leszármazottai már brit állampolgárok, de nem veszítették el kapcsolataikat őseik hazájával.

A Brexit tárgyalások fő témája a bevándorlás korlátozása lesz. Ezt hangsúlyozta May miniszterelnök. Idén még semmiképp sem kezdődnek meg a tárgyalások, de ezt követően a kormányfő bármikor megnyomhatja a kilépés gombját. Több szakértő arra figyelmeztette a kormányt, hogy ha drasztikusan korlátozza a külföldiek munkavállalását, akkor fontos közszolgáltatások (például az egészségügy) leállhatnak munkaerő hiánya miatt. Nagy-Britanniában sokan azért szavaztak a kilépésre, mert úgy érzik: a külföldiek az ő munkájukat veszik el.

Kép: Wikipedia

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Szucs Mihaly

    En 7 evig eltem abban az angol varosban ( Harlow , Essex county ) ahol a gyilkosag tortent . Evekkel ezelott egy magyar szarmazasu fiatal embert is megoltek ott .

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez