Mégis újabb olcsó uniós orvosokat vár Nagy-Britannia

Ezer általános orvost akar importálni a brit egészségügy a következő négy évben. Országosan négy célország van, az egyik Magyarország. A másik három “olcsó uniós állam” Románia, Portugália és Spanyolország. Jelenleg az NHS, az állami egészségügy minden nyolcadik orvosi helye üres. Átlagosan havonta egy brit doktor 6500 fontot keres havonta. Egy “olcsó uniós doktor” csak 5000-et.

Lincolnshire-ben már most kísérleti program kezdődik, melynek célja a háziorvosi rendszer feljavítása. Itt négy célország van: Lengyelország, Románia, Olaszország és Spanyolország. Lengyelország az első kísérleti terep: még hazájukban vesznek részt a jelöltek egy tanfolyamon. Angolul tanulnak és megismerkednek a nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS rendszerével. A nyelvtudás általában nem probléma, de a szakmai kifejezések országonként különbözhetnek. Ha sikeres lesz a kísérlet Lincolnshire-ben, akkor az NHS más brit grófságokba is importál doktorokat az “olcsó uniós országokból”.

A brit egészségügyi miniszter ugyan azt tervezi, hogy csökkenti Nagy-Britannia függését a külföldi orvosoktól (jelenleg ezen a téren az Egyesült Királyság az első az OECD-ben), de ez tízéves program. Évi 5000 fővel több orvost akarnak otthon képezni, hogy ne kelljen külföldi doktorokat importálni. Csakhogy a brit orvosok jelentős része inkább emigrál a diploma megszerzése után. Őket 220 ezer fontos visszafizetési költség terheli majd. Ennyibe kerül az államnak egy-egy orvos képzése Nagy-Britanniában. Ez mindenesetre hosszútávú program: addig, Brexit ide vagy oda, Nagy-Britannia újabb ezer orvost vár az “olcsó uniós országokból” – köztük Magyarországról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

3 hozzászólás ehhez a cikkhez

 1. Peter Szilagyi

  650? A minimálbér 1200…

  Válasz
 2. “Átlagosan egy brit doktor 650 fontot keres havonta. Egy “olcsó uniós doktor” csak 500-at.”…a nemzeti minimálbér momentán 7,2 font óránként.
  Ez heti 39 órával 280 font.
  Cikkíró szerint az orvosok a minimálbért sem kapják Angliában?

  Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez