Ne legyenek túszok az Angliában élő uniós polgárok vagy az EU-ban maradó britek

Ezt javasolja Lengyelország miniszterelnöke, aki ugyancsak érintett, hiszen több mint 800 ezer honfitársa él, tanul és dolgozik az Egyesült Királyságban.

Mi lesz velük, ha Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót? Garázda fiatalok egy sötét külvárosban már agyonvertek egy lengyel polgárt, csak azért, mert az akcentusa elárulta: nem igazi brit! Ezt követően a konzervatív kormány külügyminisztere kanosszát járt Varsóban. Most Londonban Theresa May miniszterelnök megerősítette Beata Szydlo lengyel kormányfőnek: garantálják az uniós polgárok biztonságát. Sőt azt is megígérte: a több mint 800 ezer lengyel tovább maradhat a kilépés után is Angliában. Persze egy feltétellel: ha a brit polgárok is megkapják ugyanezt a lehetőséget az uniós államokban.

Az EU nem kívánja alku tárgyává tenni a többmillió uniós bevándorló ügyét, mert ragaszkodik a szabad munkaerőáramláshoz. Nagy-Britannia azonban el van szánva arra, hogy korlátozza a bevándorlást. Még akkor is, ha ennek az ára az lesz: Nagy-Britanniát kizárják az 500 milliós uniós piacról. Londonban kiszivárgott egy belső tanulmány, amely azzal számol, hogy Brüsszel és London kötélhúzása végülis oda vezethet, hogy Nagy-Britannia kivül reked az uniós piacon. Ennek nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek Nagy-Britannia számára. London az ellentmondást azzal kívánja feloldani, hogy kétoldalú szerződéseket köt az EU tagállamaival.

Lengyelországgal különösen könnyű ilyen szerződéseket kötni, hiszen katonai téren igen kiváló az együttműködés. Theresa May miniszterelnök asszony megerősítette: a brit Könnyű Dragonyosok 150 főnyi csoportja áprilisban Lengyelországba érkezik. Ott a keleti határ közelében fognak állomásozni – nem messze Kalinyingrádtól. Ebben az Oroszországhoz tartozó városban Putyin jelentős katonai erőt összpontosított. Varsó és London álláspontja egységes: Moszkva Európát fenyegeti. Theresa May azt is felajánlotta a lengyel miniszterelnök asszonynak, hogy kicserélhetik a hírszerzési információkat is. Ezen a téren tehát a kétoldalú együttműködés jól halad, de a Nagy-Britanniában élő több mint 800 ezer lengyel – a többi uniós polgárhoz hasonlóan – továbbra is aggódva figyelheti: mi lesz, ha az Egyesült Királyság valóban elhagyja az Európai Uniót?!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez