Csini cipőben a második Vaslady: meglepő tények Theresa May-ről

„Tudom, hogy van agyam és komoly vagyok, szóval hordhatok csinos cipőket” – idézte Theresa May-t még két évvel ezelőtt a The Guardian. Az egész világot izgatja most az a nő, aki holnap este veszi át a miniszterelnöki széket Nagy-Britanniában.

Nagy a sürgés-forgás a Downing street 10-ben. Miközben David Cameron ma tartja utolsó miniszterelnöki beszédét a kabinetben, Theresa May holnapi találkozójára készül I. Erzsébettel. A britek és a világ pedig találgatja: vajon a Brexitet levezénylő Theresa May hasonlóan elszánt és következetes lesz-e, mint Margaret Thatcher volt 27 évvel ezelőtt?

Sajátos, de várható párhuzamot vont Nagy-Britannia két miniszterelnök asszonya között a brit bulvárlap, a Daily Mail. A nagy feladat küszöbén szinte ugyanúgy nyomtak csókot feleségeik arcára büszke férjeik (a tegnap és az 1989 májusában készült képek itt láthatók).

Nemcsak a bulvár, de a teljes média széles körben leírta: a most 59 éves Theresa May 1980-ban ment férjhez a később bankárként dolgozó Philip May-hez. Pakisztán későbbi (szintén) miniszterelnök asszonya, Benazir Buttho mutatta be őket egymásnak 1976-ban, Oxford egyik diszkójában. A házaspárnak nem lehet gyermeke. Theresa May nem csinál abból titkot, mennyire fáj neki ez a hiány. Abból sem, hogy napi kétszer inzulinozza magát 1-es típusú cukorbetegsége miatt.

Az eddig belügyminiszteri posztot betöltő Theresa May szeret jól öltözködni. Némi képzavarral mondhatnánk, ő a brit politika Carrie Bradshaw-ja. Szeretik is lefényképezni különleges cipőit. Férjével Bershire-ben élnek olyan szomszédok mellett, mint a Clooney-házaspár, vagy a Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page. A konzervatív politikus szeret túrázni és főzni, akárcsak Angela Merkel.

Másban is hasonlítanak ők ketten – mutatott rá a brit és a német sajtó. Mindketten protestáns lelkész család gyermekeként nőttek fel egy-egy kisebb településen. A Politico azt is kiemelte, hogy egyikük sem különösebben ragaszkodik politikai ideológiákhoz, sokkal inkább a morálhoz és a pragmatizmushoz.

Éppen a Brexit példázza ezt ékesen Theresa May esetében. Bár a referendumig maradáspárti volt a kormányzó Konzervatív Párton belül, most mégis vállalja a kilépés levezénylését. Ehhez kellőképpen hajthatatlan – emlékeztetett a The Telegraph. Lassan és megfontoltan dönt, de utána végigcsinálja. Nem véletlenül nyilatkozta még miniszterelnök-jelölként a hétvégén: „A Brexit Brexitet jelent.”

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez