Merkel: elég erős az EU a helyes válaszokhoz

Angela Merkel német kancellár pénteken úgy nyilatkozott, az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy “megtalálja a helyes válaszokat” a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazásra.

A kancellár “rendkívüli sajnálattal” vette tudomásul a britek döntését, és azt mondta, az európai közösségnek “szoros” kapcsolatra kell törekednie a jövőben Nagy-Britanniával. Merkel hangsúlyozta, hogy az ország “minden jogával és kötelességével együtt” továbbra is az EU tagja marad mindaddig, amíg folynak a kilépésről szóló tárgyalások.

Leszögezte, Németországnak “különleges érdeke és különleges felelőssége” az, hogy az európai egység sikeres legyen. A kancellár arra figyelmeztetett, hogy Európának nem kellene “gyors és egyszerű konklúziókat” levonnia a referendum eredményéről, ez csak további törésvonalakat okozna. Merkel hétfőre egyeztetésre hívta Berlinbe Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, Francois Hollande francia elnököt és Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.

Joachim Gauck német államfő bulgáriai látogatása zárónapján Szófiában úgy nyilatkozott, “sok jó európainak vannak ma szomorú érzései”.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök – aki Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezeti – a referendum kapcsán azt mondta, “nem jó napra virradt Európa. Sajnálom, hogy a britek az EU elhagyása mellett döntöttek” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Brüsszelnek és Londonnak gyorsan és körültekintően kellene dönteniük jövőbeli viszonyukról, és úgy vélte, az EU-nak most világos jeleket kell küldenie politikájának megreformálására.

Seehofer a polgárokhoz közelebb álló európai közösséget szeretne látni, ahol megőrzik a nemzeti identitást, valamint a régiók és a közösségek önállóságát. “Olyan unióért szállunk síkra, amely a központosítás és az egységesítés helyett egységet épít a sokszínűségben” – szögezte le.

Volker Kauder, a CDU és a CSU parlamenti (Bundestag) közös frakciójának vezetője úgy vélte, pusztán belpolitikai okok állnak a brit népszavazási eredmény hátterében. “Németországban lehetetlen lenne egy hasonló döntés” – szögezte le. Kauder a Brexitért David Cameron brit miniszterelnököt tette felelőssé. Emlékeztetett arra, hogy a konzervatív Cameron már évekkel ezelőtt kivezette pártját az Európai Parlament néppárti pártcsaládjából, és évek óta “rosszakat mondott Európára”.

Az Alternative für Deutschland (AfD) jobboldali-populista párt Merkel menekültpolitikájában látja a Brexit legfőbb okát. Alexander Gauland, az AfD alelnöke pénteken azt mondta, hogy szerinte “Merkel és nyitott határai” űzték ki a briteket az Európai Unióból. Leszögezte, az AfD nem akar kampányt indítani azért, hogy Németország kilépjen az EU-ból.

Az európai közösség megítélése Németországban a britek döntését követően még pozitívabb, mint eddig: a ZDF német köztelevízió legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka szerint előnyökkel jár a német EU-tagság, és csupán 14 százalék gondolja, hogy az európai közösség tagjának lenni inkább hátrányos.

A Handelsblatt című német gazdasági lap pénteken a német pénzügyminisztérium által a Brexit esetére elkészített dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy Berlin több más EU-tagállammal együtt társult partnerségi státust ajánlana Nagy-Britanniának. A jelentés tanúsága szerint Németország “nehéz” tárgyalásokra számít London és Brüsszel között.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez