Minden Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgár maradhat a kilépés után is

Erről nyilatkoztak miniszterek a Daily Telegraphnak. Korábban Theresa May miniszterelnök nem volt hajlandó ilyen garanciát adni, mondván: ezzel megkötné a kezét a keménynek ígérkező tárgyalásokon Brüsszelben. Több mint 3,5 millió uniós polgár dolgozik jelenleg Nagy-Britanniában. Köztük a kormányfő kijelentése aggodalmat keltett.

Nincs ok aggodalomra!

A 3 és fél millió uniós polgár 80%-a ugyanis rendelkezni fog állandó tartózkodási engedéllyel 2019-ben, amikor a kilépés valósággá válik. Őket tehát semmiképp sem lehet kitoloncolni Nagy-Britanniából. De mi lesz a többiekkel – több mint 600 ezer emberrel? Nekik sem kell aggódniuk! Őfelsége kormánya kidolgozza az ő maradásuk részleteit is. Legalábbis ezt ígérik most a miniszterek. Persze akkor, ha a brit munkavállalók is maradhatnak az Unióban.

A külföldi munkavállalók sorsa politikailag igen érzékennyé vált a Brexit népszavazás sikere után. May miniszterelnök legutóbb a konzervatív párt konferenciáján arra utalt: akár a kemény megoldást is elképzelhetőnek tartják. Ez azt jelentené, hogy Nagy-Britannia lemond az 500 milliós uniós piacról, és szerződés nélkül távozik Brüsszelből. A londoni Cityben azóta többen figyelmeztették a miniszterelnök asszonyt: Nagy-Britanniának aligha érdeke egy kemény megoldást. Mindenképp megállapodásra kell tehát jutni Brüsszellel.

Theresa May a tory konferencián azt mondta: jövő márciusban nyomja meg a kilépés gombját. Ezt követően két évig folyhatnak a tárgyalások Brüsszellel. A kilépés tehát valamikor 2019 folyamán képzelhető el. A kormány most azt ígéri: az uniós polgárok maradhatnak a kilépés után is. De közben programot dolgoz ki a külföldi orvosok hazaküldésére. A szándék tehát megvan, de kitoloncolni nem fogják az uniós polgárokat. Csak az állásukat veszíthetik el Nagy-Britanniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez