A G20-as után már az ASEAN-csúcsra figyel a világ

A találkozó középpontjában a dél-kínai-tengeri területi vita áll.

Megkezdődött kedden a laoszi fővárosban, Vientiánban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek csúcstalálkozója, amelynek fő témáját többek között a terrorizmus és a dél-kínai-tengeri területi vita adja. Az értekezlet zárónyilatkozatának kedden nyilvánosságra került tervezetében a regionális szervezet tagállamai aggodalmuknak adnak hangot a területi vitával kapcsolatos legújabb fejlemények, így a katonai gyakorlatok és a földfeltöltések miatt. A megnövekedett feszültség veszélyeztetheti a békét – olvasható a dokumentumban.

A 10 ASEAN-tagállam – Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam – közül elsősorban Vietnamot és a Fülöp-szigeteket érinti a szóban forgó vita. Manila kezdeményezésére egy nemzetközi választottbíróság júliusban úgy határozott, hogy Kína az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) alapján nem formálhat történelmi előjogot a Dél-kínai-tenger területeire és így az ott fellelhető természeti kincsekre sem. Peking a nemzetközi joggal ellentétesnek mondta ki a hágai választottbírósági eljárást, és semmisnek tekinti a döntést.

Az ASEAN-országok találkozójukon meg akarják vitatni a belső piac megvalósítása terén tett előrelépéseket is. Szerdán és csütörtökön az ASEAN-vezetők találkoznak Kína, Japán, India és az Egyesült Államok vezetőjével. Ez utóbbival kétoldalú találkozót tartott volna Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő, de miután “kurafinak” nevezte Barack Obamát, az amerikai elnök úgy döntött, lemondja a megbeszélést. Duterte később bocsánatot kért sértő megjegyzéséért.

Találkozott viszont a Fülöp-szigetek elnökével a laoszi fővárosban Abe Sindzó japán kormányfő, aki megígérte, hogy két járőrhajót és öt használt felderítő repülőgépet bocsát Manila rendelkezésére. A két vezető megállapodott abban is, hogy erősítik a két ország együttműködését abból a célból, hogy biztosítsák a dél-kínai-tengeri vita békés rendezését.

Kép: Wikipedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez