Kurafinak nevezte Obamát a Fülöp-szigetek elnöke

Az Egyesült Államok elnöke nem találkozik a Fülöp-szigetek államfőjével Laoszban – közölte Barack Obama szóvivője. Az USA elnöke, miután részt vett a G20 csúcson, egy másik csúcstalálkozón Laoszban a délkelet-ázsiai államok vezetőivel találkozik.

Tervbe volt véve, hogy eszmét cserél Rodrigo Dutertével is, akit nemrég a Fülöp-szigetek elnökévé választottak. A 71 éves szókimondó államfő, mielőtt Laoszba utazott volna, kurafinak titulálta az Egyesült Államok elnökét egy sajtóértekezleten.

A Fülöp-szigetek már régen nem az USA gyarmata! Lesznek szívesek ezt Washingtonban is tudomásul venni! – harsogta a Fülöp-szigetek első embere. A Fülöp-szigetek a nevét Fülöp spanyol királyról kapta, hiszen évszázadokon át Spanyolország gyarmata volt. 1898-ban Amerika legyőzte Spanyolországot, és gyarmatai egy részét megszerezte. Így került a Fülöp-szigetek amerikai kézbe. Az USA itt rendezte be távol-keleti főparancsnokságát. A leghíresebb főparancsnok nem volt más, mint Douglas MacArthur tábornok, aki a második világháborúban legyőzte Japánt. A Fülöp-szigetek névlegesen független lett ugyan 1946-ban, de az amerikai befolyás meghatározó maradt azóta is.

Miért került most szembe a Fülöp-szigetek államfője az USA-val? Azért, mert hatalomra jutása után kíméletlen harcot hirdetett meg a bűnözés ellen. A hadsereg és a rendőrség nem válogat az eszközökben: több mint kétezer embert öltek meg néhány hónap alatt. A bírósági ítélet nélküli sorozatos gyilkosságok kiváltották az Egyesült Államok bírálatát. Az amerikai nagykövet az emberi jogok betartásának fontosságára figyelmeztette a Fülöp-szigetek első emberét. Válaszul Duterte elnök kurafinak nevezte őt. Most ugyanezt a kevéssé hízelgő kifejezést használta Obama elnökre is. Emiatt nem lesz amerikai-fülöp-szigeteki csúcs Laoszban. Obama elnök hamarosan távozik a Fehér Házból, de a sértést aligha felejti el utóda, az Egyesült Államok soron következő elnöke …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez