Női dzsihád Európában

Az Iszlám Állam vezetőjének, a “Kalifának” tett hűségesküt az egyik lány a Párizsban őrizetbe vett dzsihádharcos nők közül – közölte a rendőrség. Miért lesz egy nő ma dzsihádharcos Franciaországban?

A három nőt azért fogták el, mert autójukban gázpalackokat találtak a Notre Dame közelében, Párizs történelmi negyedében. 19, 23 és 39 év a most őrizetbe vett dzsihádharcos nők életkora. Sajnos, van egy bizonyos női dzsihád Franciaországban. Ezek a fanatizált nők merényletekre készülnek, épp úgy, mint a férfiak – mondta Franciaország főügyésze.

Miért lesz egy nő ma dzsihádharcos Franciaországban? A férfiakkal ellentétben a nők nem a külvárosokból jönnek, hanem a középosztályból. A külvárosokban ugyanis a nők döntő többsége még teljesen férfiak uralta családokban él. A középosztálybeli nők azonban már önállóan dönthetnek a sorsukról. Általában sokkal jobban iskolázottak, mint a férfiak. Sokan közülük nem is születtek muzulmánnak. 20-30 százalék az áttért női dzsihádharcosok aránya.

Mégis miért küzdenek egy olyan rendszerért, mely a nőket alárendelt szerepbe kényszeríti? Ilyen női dzsihádra a Közel-Keleten nem kerülhetne sor. Az al-Kaida nem is tudta megszólítani a nőket. Az Iszlám Állam ügyes propagandával viszont igen. A nőknek forradalmi romantikát kínál. Megmutathatják azt, hogy a férfiakkal egyenrangúak a dzsihád terén is. Ezt annál is könnyebben megtehetik, mert a rendőrség rájuk sokkal kevésbé gyanakszik.

De ez csak eddig volt így. Most már a terrorelhárítás nagyon odafigyel a nőkre is Franciaországban, hiszen a nők immár nemcsak a párjuknak segítenek az akciókban, de gyakran önálló bevetésekre is vállalkoznak. Most három dzsihádharcos lányt időben lekapcsoltak, de ki tudja, hogy hányan készülődnek még Franciaországban és egész Európában?!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez