Szíriából kapta az utasításokat a párizsi női kommandó

Egy, az Iszlám Állam szervezete által Szíriából irányított női kommandó akart pokolgépes merényletet végrehajtani azzal a gázpalackokkal teli gépkocsival, amelyet a múlt hét végén találtak Párizsban – jelentette be pénteken Francois Molins párizsi főügyész.

“A terrorszervezet nemcsak férfiakat, hanem nőket, mégpedig fiatal nőket is felhasznál, akikkel a világhálón keresztül ismerkednek meg és tervelik ki” a merényleteket – mondta az ügyész azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Notre-Dame-nál talált gépkocsival összefüggésben foganatosított letartóztatásokról tartott.

A rendőrség csütörtök este három “radikális, fanatizált” nőt és egyiküknek a – szintén iszlamista – férjét is őrizetbe vette az üggyel kapcsolatban. Mindannyian Franciaországban születtek.

Az egyik nő, Sarah H. kapcsolatban állt azzal az iszlamistával, aki júniusban a Párizshoz közeli Magnaville-ben meggyilkolta a helyi rendőrparancsnokot és annak feleségét, valamint egy másik dzsihadistával is, aki egy papot ölt meg júliusban Normandiában.

A Notre-Dame katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsi vasárnapra virradó éjjel lett gyanús egy bár alkalmazottjának, miután az autó egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot, valamint három gázolajjal teli kannát.

Az ügyész elmondta, hogy egy félig elégett cigaretta is volt a csomagtartóban, valamint egy darab textil, amellyel sikertelenül próbálták meg a támadók berobbantani a palackokat.

A Peugeot 607-es típusú gépkocsi tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok, de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték. A férfi már vasárnap jelezte a hatóságoknak, hogy a lánya eltűnt a gépkocsival. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

A három, csütörtökön elfogott nő közül az egyik a gépkocsi tulajdonosának 19 éves lánya, akit Ines Madaninak hívnak. Őt vasárnap óta kereste a rendőrség. A titkosszolgálati nyilvántartásban iszlamistaként számon tartott nő táskájában egy levelet is találtak, amelyben felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek. Belga források szerint a fiatal nő belgiumi dzsihadistákkal állt kapcsolatban.

A csütörtök esti előállítás során a nő késsel támadt az egyik rendőrre, ezért a nyomozók rálőttek. A gyanúsított súlyosan megsérült, a vállán megszúrt rendőrt is kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter csütörtök este elmondta, hogy a 39, 23 és 19 éves nők “újabb erőszakos cselekményeket készítettek elő”. Rendőrségi források szerint a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron terveztek csütörtökön merényletet elkövetni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez