Büdös kollégák – japán cégek a szagszuális zaklatás ellen

Egyre több japán cégnél panaszkodnak az úgynevezett szagzaklatásra, illetve alkohol- és karaokezaklatásra is.

Önnek van büdös kollégája? Ha igen, tudja milyen kellemetlen ez – főleg akkor, ha a főnök az, akire végképp nem lehet rászólni. A testápolási termékeket készítő Mandom Corporation azt állítja, tudja a megoldást a cégek bajára: ez a szagápolási szeminárium. A japán média kezdett el a szagügyben szimatolni, miután 40 munkatárs a SoftBank cégtől részt vett egy szemináriumon, ahol elmagyarázták nekik, hogy mi okozza a testszagot és hogyan lehet azt elkerülni. A szagzaklatás mellé egyébként egyéb új keletű irodai panaszok is becsatlakoztak. Az alkoholzaklatásnál a kollégák ivásra, a karaokezaklatás esetében éneklésre kényszerítenek másokat, akaratuk ellenére. Tényleg nem szép dolog.

Válaszul erre az igen súlyos nemzeti válságra az Owndays optikuslánc állítólag szagrendeletet vezetett be a cégnél, mivel szerintük a rossz higiénia ronthatja az értékesítést.

21

A bűnösök közé tartoznak az izzadók, a láncdohányosok és azok, akik túl sok fokhagymát ettek ebédre, vagy éppen túl sok parfümöt használnak.

A Mandom Corporation most olyan szemináriumokat tart, melyeken meg lehet tanulni, hogyan kell illatosnak lenni az irodában. Az antiszag-cég egyértelműen azt mondja: a büdös kollégákat erőszakkal megfürdetni nem megoldás.

“Az emberek már annyira félnek a testszagtól, hogy elvesztik az önbizalmukat” – állítja a cég PR-vezetője.

(Fotó: Twitter, Wikipédia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez