Különleges rádió: mentális betegek a mikrofon mögött

Munka és az egészségesek között lenni – ez a két dolog hiányzik leginkább a mentális betegek életéből. Oroszországban a Zazerkalje Rádió mindkettőt meg adja nekik.

Tatyjana Scserbakova a Moszkvai Állami Egyetem hallgatójaként látogatta meg a spanyol Radio Nicosiát. Spanyolország mellett Mexikóban, Uruguayban, Svédországban és Argentínában működik mentális betegekkel dolgozó rádió. A moszkvai diáklány kezdeményezésére 2014 márciusában Oroszország is beállt a különleges sorba.

A Zazerkalje Rádiót egy civilszervezet, a Pszichiáterek Klubja és az Alekszejev Pszichiátriai Klinika támogatja. Utóbbiban gyűlnek össze rendszeresen a stáb tagjai. Az induláskor döntöttek úgy, hogy inkább egy ismert, nyugodt helyen dolgoznak a zsúfolt stúdió helyett.

Különböző intézetekből összesen nyolc pácienssel indult a csapat, hat hónapig tartott a felkészülés. Azóta rádiójátékokat, történeteket, interjúkat és irodalmi olvasmányokat közvetítenek a hallgatóknak. Ma már az élő adást is tervezik.

„Azt szeretnénk megmutatni, hogy mi is hasznosak lehetünk a társadalom számára, mi is tudunk dolgozni és kreatívak lenni” – nyilatkozta a 47 éves Dima a Russia Beyond the Headlines cikkében. Az orvosok is azt mondják, hogy a mentális problémák ellenére a betegek többsége okos.

A pszichiáterek is egyetértenek abban, hogy a mentális betegek bevonása a közösségi életbe nagy pozitívum. Viszont nagyon oda kell figyelni a körülményekre, például nem szabad túllépni a számukra elviselhető zajszintet. Az állandóság is fontos, ne csak egyszer-egyszeri, hanem rendszeres legyen a munka.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez