Itt alig 300 forint az éves albérlet és tőlünk sincs messze

Mégse induljon még útnak! A 67 augsburgi ház 147 lakásába csak komoly feltételekkel lehet beköltözni.

Ha a Forbes a 16. században is elkészítette volna szokásos évi összesítését a világ leggazdagabbjairól, Fugger Jakab biztosan az elsők között szerepelt volna. Komoly érdekeltségei voltak a közép-európai bányászatban és érckereskedelemben, idővel pedig az akkori Európa egyik legnagyobb bankjává fejlesztette a Fugger-bankházat.

Jó kapcsolatot ápolt a Német-római Császársággal és erősen támogatta a Habsburg családot. A Vatikánhoz is szoros szálak fűzték, ami miatt a reformáció atyja, Luther Márton hevesen támadta.

Az ellentmondásos üzletember karitatív tevékenységet is folytatott. 1520-ban például szociális otthont (Fuggerei) hozott létre az Augsburg környékén élő szegényeknek. Kevés, de szigorú szabálynak kellett megfelelniük az ideérkezőknek: mai áron 88 centet (alig 300 Ft) kellett fizetniük évente, naponta el kellett mondaniuk a Miatyánkot, az Üdvözlégy Máriát és a Hiszekegyet, illetve tiszteletben kellett tartaniuk az este tízes kapuzárást.

Ezek a feltételek ma ugyanígy működnek. Viszont csak olyanok pályázhatnak, akik hivatalos dokumentummal tudják bizonyítani: két éve már augsburgi lakosok. Bár a 46-65 négyzetméteres lakások nem mindegyikében van központi fűtés és a berendezés is szerény, mégis nagy szerencsének számít, ha valaki a Fuggerei-be bekerül.

A majdnem 500 éves szociális szolgáltatást jelenleg egy jótékonysági alap üzemelteti. Bár a cél nemes, az üzlet nem valami kifizetődő. A jobb években 2, a rosszabbakban alig 0,5 százalékos a nyereség. A Wall Street Journal egyik korábbi cikke azonban reményre adott okot. Kiderült, hogy Fugger Jakab egyik leszármazottja, Alexander Fugger-Babenhausen a Harvardon tanult és hamarosan ő kezeli majd a ma sem jelentéktelen családi vagyont.

Kép: A Fuggerei lakásai (Wikimedia Commons)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez