Itt az első repülő, ami 3D nyomtatóval készült

Az amerikai Boeing és az európai Airbus utasszállítóinak már több alkatrészét is 3D nyomtatóval készítik. Most azonban az Airbus egy pilóta nélküli repülőt is alkotott ezzel a technológiával.

Ablaktalan, összesen 21 kiló és alig négy méter hosszú. Stabil és szépen repül a Thor drón, amelyet a berlini légishow-n mutattak be. A szerkezet különlegessége, hogy az elektromos berendezéseket kivéve az egészet 3D nyomtatóval készítették.

Nem véletlen az elnevezés, a Thor (Test of High-tech Objectives in Reality) ugyanis egy rövidítés, jelentése pedig: high-tech tárgyak tesztje a valóságban. Komoly terveket is sző a 3D nyomtatással az Airbus. Nemcsak egyes alkatrészeket, de teljes utasszállító repülőket szeretnének így gyártani.

Ha a terv sikerül, az több szempontból is előnyös lenne: sokkal gyorsabban készülnének így el a gépek, ráadásul a mostani fémszerkezeteknél 30-50 százalékkal könnyebbek volnának. Nem utolsó szempont, hogy jóval kevesebb üzemanyagot használnának, és jóval kevesebb káros anyagot bocsátanának ki a 3D-s repülők.

Ezeket az előnyöket már fontolgatja is a légi ipar – derül ki a német szakmai szervezet, a Bitkom felméréséből: az ágazat szereplőinek 51 százaléka szerint 2030-ban már teljes gépeket fognak nyomtatni.

Ahogy a Business Insider írja, nem a csillagos ég a határa ennek az új technológiának. A mérnökök ugyanis az űrkutatásban is használni szeretnék. Az Európai Űrkutatási Ügynökség például a 2020-ra tervezett Ariane 6 rakétájának nem egy alkatrészét 3D nyomtatóval kívánja készíteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez