Már meg sem döbbennek, az egész német kormányt megfigyelte az NSA

Már különösebb megrázkódtatást sem okozott Berlinben az újabb lehallgatási botrány, amelynek során kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nem csupán Angela Merkel kancellár, de jóformán az egész német kormány után kémkedett. “Az ember már iróniával viszonyul az ilyen hírekhez” – nyilatkozta csütörtökön Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter.

Mindenesetre a miniszter szavaiból kitűnt, hogy ennél súlyosabbnak ítéli azokat a legújabb információkat, amelyek szerint a már hírhedtté vált amerikai ügynökség nem csupán a kancellár telefonjait hallgatta le, hanem a német pénzügy-, illetve kereskedelempolitika irányait próbálta sajátos módon kifürkészni.

A WikiLeaks tényfeltáró portál erre vonatkozó dokumentumairól a Süddeutsche Zeitung című lap, valamint több német televíziós állomás számolt be szerda este. Az adatok szerint az NSA a kancellár, illetve a kancellári hivatal mellett a gazdasági, a pénzügy, valamint a mezőgazdasági minisztérium telefonbeszélgetéseit hallgatta le. Az adatokból kitűnt az is, hogy a lehallgatás – amely egy lista szerint mintegy 70 telefonszámra terjedt ki – évekig folyt. A listán a miniszterek telefon- és faxszáma is szerepelt, köztük Sigmar Gabriel gazdasági miniszteré is.

Már jóval korábban az Edward Snowden informatikus által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a német média arról számolt be, hogy az amerikai ügynökség Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját is lehallgatta, ami komoly feszültséget okozott a két szövetséges ország kapcsolatában. A kancellár lehallgatásával kapcsolatban most az egyetlen “új” információ az volt, hogy az amerikai ügynökség 2011 óta különös érdeklődést tanúsított Angela Merkel Görögországgal kapcsolatos telefonbeszélgetései iránt.

A legújabb érintett Sigmar Gabriel csütörtöki, az ARD közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában azt hangoztatta: különösen veszélyesnek tartja, hogy az NSA a német gazdaság után kémkedett.

“Minisztériumom mindent megtesz azért, hogy a német vállalatokat megvédje a gazdasági kémkedéstől, ezért különösen súlyosnak tartom a dolgot” – jelentette ki többek között a miniszter.

 

A napokban derült ki, hogy az NSA 2006 és 2012 között Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett. Az ügy nagy felzúdulást váltott ki Párizsban. Manuel Valls miniszterelnök a parlamentben kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie a titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos hírek okozta károk helyreállítására és be kell tartania a szövetségesek közötti helyes viselkedés szabályait.

Ennek nyomán Barack Obama amerikai elnök francia kollégájával, Francois Hollande-dal közölte, hogy elkötelezett “a múltbeli gyakorlatok felhagyása mellett, amelyek elfogadhatatlanok szövetségesek között a hírszerzés területén.”

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez