Uniós Balkán-szakértő Macron fő diplomatája – az új elnök első útja Berlinbe vezet

Szerb és horvát nyelvből diplomázott, folyékonyan beszél románul az a francia sztárdiplomata, akit az új francia elnök kinevezett külügyi tanácsadójává. A 39 éves Emmanuel Macron vasárnap lett hivatalosan is Franciaország elnöke.

Hétfőn már Berlinbe utazik, hogy találkozzon Angela Merkellel. Vele tart új diplomáciai tanácsadója is, aki jól ismeri a kancellárasszonyt, hiszen nemrég még hazája berlini nagykövete volt. A 61 éves Philippe Étienne kulcsfigura lesz az Élysée-palotában, ahol az EU reformja abszolút prioritást jelent. Ő mindenkinek utasítást adhat, kivéve magát az elnököt – mondják a külügyben, ahol örülnek, hogy közülük került ki a fő diplomata, aki beleszólhat abba: milyen is legyen az új Európa?

Macron a kétsebességes Európa híve, épp úgy, mint a kancellárasszony. De mit jelent ez a gyakorlatban? Erről tárgyal Berlinben az EU két legfontosabb államának vezetője. Philippe Étienne maga is az EU embere, ő képviselte Brüsszelt Bukarestben azokban az években, amikor a csatlakozási tárgyalások folytak. Folyékonyan beszél románul, szerbül és horvátul. E két utóbbi nyelvből szerezte diplomáját, de nem érte be ennyivel, mert matematikából is megszerezte a felsőfokú végzettséget. Azután természetesen következett az ENA, a híres államigazgatási főiskola. Itt a távozó elnök, Hollande évfolyamtársa volt. Sok uniós államban szolgált már. Nyelvtudása legendás: a kötelező angol mellett kitűnően beszél németül, spanyolul és oroszul. A három említett balkáni nyelvet nemcsak jól ismeri, de tartózkodása idején az országok kultúráját is alaposan tanulmányozta Bukarestben, illetve Belgrádban. Már kinevezett moszkvai nagykövet volt, amikor elérte az új elnök telefonja. Így lett a francia diplomácia tényleges irányítója a 61 éves Philippe Étienne, akinek szava lesz abban is, hogy milyen új EU alakul ki, ha a Merkel-Macron tandem határozza meg az irányt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez