Márciusban nem indul a kétsebességes Európa

Nem terjesztik elő a közös francia-német tervet az eurozóna reformjára.

Ezt a hírt a Der Spiegel közölte meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva. Decemberben még Merkel kancellár és Macron francia elnök azt jelezte: márciusban az EU csúcson előállnak a tervvel, mely alapjaiban megváltoztatná az eurozóna működését. Ezen kívül hatással lenne azokra az uniós tagállamokra is, melyek nem akarnak vagy nem tudnak bekerülni az eurózónába. Kezdetben ez Macron francia elnök elképzelése volt, melyhez – fenntartásokkal – de csatlakozott Merkel német kancellár is. A kétsebességes Európa azt jelentené, hogy az olyan államok, melyek nem tagjai az eurozónának, jóval nehezebben juthatnának uniós forrásokhoz, mint eddig.

A németek kérték a halasztást – írja a Der Spiegel. Arra hivatkoztak, hogy túlságosan elhúzódtak a kormányalakítási tárgyalások. Az új kormánynak még nem volt ideje arra, hogy egy ilyen nagy jelentőségű tervet komolyan kidolgozzon. Németország az EU vezető hatalma, ahol sokan kételkednek Macron javaslatainak keresztülvihetőségében. Különösen így van ez most az olasz választások után. Itáliában azok a politikai erők győztek, melyek bírálják Brüsszelt. Olaszország az eurozóna harmadik legjelentősebb gazdasága, melynek államadóssága csillagászati mértékű. Ráadásul állandóan növekszik. A kormányalakítás éppoly nehéznek látszik, mint Németországban. Sőt, még nehezebbnek, hiszen Németországnak nem kell fájdalmas megszorító intézkedéseket hoznia, Itáliában viszont ez elkerülhetetlennek látszik. Csakhogy nincs olyan politikai erő, amely ezt képviselni tudná Rómában, és el tudná fogadtatni Itália zúgolódó népével.

Márciusban tehát nem indul a kétsebességes Európa program. A következő csúcstalálkozó júniusban lesz. Akkorra talán kialakul a közös francia-német terv az eurozóna reformjára, és lesz valamiféle politikai megoldás Olaszország válságára. Vannak persze szkeptikus hangok is mindenütt Európában, ahol a nemzeti érdekek mindinkább előtérbe kerülnek. Senki sem kíván áldozatot hozni a közös célok érdekében, az előnyökből viszont mindenki részesedni akar az Európai Unióban. Németországnak kell példát mutatnia, de Merkel kancellár nagyon meggyengült. Ezért is kérte Brüsszeltől: halasszák el a vitát a kétsebességes Európáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez