Így segíthet lakáshoz a főnököd – és ezt teheted, ha mégsem

A magyar cégek kevesebb, mint fele biztosít lakáscélú támogatást dolgozóinak. A munkáltatói juttatások terén várható változások sem a saját tulajdonban élő munkavállalóknak kedveznek – véli a cafeteria-szakértő. Az új lakásra, vagy a régi korszerűsítésére gyűjtő alkalmazottak számára ezért reális alternatíva lehet az állami támogatással is járó lakástakarékpénztár – mondja az OTP Lakástakarék szakembere.

A hazai munkáltatók többfajta, adókedvezménnyel bíró juttatást biztosíthatnak munkavállalóinak – ezek közül az egyik leghasznosabb forma a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. A mostani törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy a vállalatok adómentesen támogassák alkalmazottaik otthonainak megvásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését – 5 év alatt maximum ötmillió forint értékben, ill. az összes költség 30 százalékáig.

Egy felmérésben megvizsgálták, hogy a magyar munkáltatók miként viszonyulnak a lakáscélú támogatáshoz. A válaszadó cégek 44 százalékánál már 2015-ben volt lehetőségük a dolgozóknak élni a lakáscélú támogatással, 5 százalék pedig idén tervezi ennek bevezetését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az itthon jelenlévő nagyvállalatok humánerőforrás politikájának szerves része a lakáscélú támogatás,  a cégek ezzel is még vonzóbb munkáltatóként kívánnak megjelenni a munkaerő-piacon. A hazai kisvállalatoknál is részben jellemző ez a támogatási forma. „Jelenleg a magyarországi vállalatok több mint felénél a munkavállalóknak nincs lehetőségük igénybe venni az adómentes lakáscélú támogatást, amiből megvalósíthatnák lakáscéljaikat” – összegezte az eredményeket Fata László cafeteria-szakértő.

A munkáltatói kölcsön mellett vagy helyett reális alternatíva a lakástakarék

„A munkáltatók lakhatási támogatása mellett a lakástakaréknak is megvan az az előnye, hogy vásárláson kívül akár bővítésre, korszerűsítésre vagy akadálymentesítésre is fordítható. Gyakorlatilag bármilyen fejlesztéshez anyagi forrásául szolgálhat” – hívta fel a figyelmet az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter elmondta, arra is van lehetőség, hogy a család minden tagja nyisson egy-egy számlát. Ezek együttes felhasználásával pedig a nagy összegű megtakarítás mellé tetemes mennyiségű állami támogatáshoz is juthatnak.

Akár vásárolni is lehet hat év alatt

Ha egy átlagos magyar pár tagjai fejenként lakástakarék számlát nyitnak, amelyre havonta 20 ezer forintot fizetnek be, már hat-nyolc év alatt összegyűlhet annyi megtakarításuk, mely az állami támogatással, kedvezményes hitellel, valamint az adómentes munkáltatói kölcsönnel együtt elegendő egy kb. 65 négyzetméteres lakás vásárlásához vagy például a meglévő ingatlan teljes rekonstrukciójához.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez