Tüntettek Charlotte-ban a szükségállapot idején is

Könnygázt vetett be a rendőrség csütörtök este az amerikai Charlotte-ban a tüntetők ellen, akik le akartak zárni egy autópályát, tiltakozva az ellen, hogy egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy afroamerikai férfit.

Charlotte városában már negyedik napja tartanak a tiltakozások a rendőri intézkedés miatt, az előző napokban a tüntetések erőszakba torkoltak. Szerdán emiatt szükségállapotot vezettek be, és éjszakai kijárási tilalmat hirdettek.

A helyi média szerint csütörtök este, körülbelül 2,5 órával a kijárási tilalom kezdete előtt mintegy száz tüntető elindult a 277-es autópálya felé, és fel akart mászni a töltésen, nyilvánvalóan azért, hogy lezárja az utat. A rendőrök megpróbálták útjukat állni, de a tüntetők üvegpalackokkal kezdték dobálni őket. A rendőrök könnygázgránátokat dobtak közéjük, és ezután a tüntetők meghátráltak.

A városi hatóságok szerint a Charlotte-i tüntetések egyre tömegesebbek ugyan, de békésebbek, mint a korábbi napokban. Néhány száz tiltakozó csütörtök este, a kijárási tilalom kezdete után is folytatta a demonstrációt a városban. A körzeti rendőrparancsnok azt az utasítást adta a beosztottainak, hogy a tilalom ellenére se intézkedjenek ellenük mindaddig, amíg békésen tüntetnek.

Az észak-karolinai városban kedden a rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy 43 éves fekete férfit. A rendőrség szerint a férfinél fegyver volt, az áldozat családja azonban ezt vitatja.

Az esetet rögzítették rendőrségi kamerák, s az áldozat családtagjai csütörtökön meg is nézhettek két felvételt, de a videókból sem derült ki, hogy az áldozat fegyvert tartott-e a kezében, vagy pedig – ahogyan a hozzátartozók állítják – könyvet.

Emberölés miatt emeltek vádat csütörtökön az ellen a rendőrnő ellen, aki az egyesült államokbeli Oklahomában lelőtt egy fegyvertelen, afroamerikai férfit a múlt héten. Az eset Tulsában történt péntek este, a férfi autója lerobbant az út közepén, az arra járó rendőrök pedig megálltak kideríteni, mi történt. Amikor kiszálltak, a 40 éves Terence Crutcher állítólag agresszívan közeledett a rendőrökhöz, és nem követte a hatósági utasításokat. A lövést egy 42 éves rendőrnő, Betty Jo Shelby adta le azután, hogy az afroamerikai férfi nem ereszkedett térdre, sőt az autójába nyúlt valamit keresve. Később kiderült, hogy Crutchernél nem volt fegyver.

Az áldozat családja és ügyvédje azt állítja, hogy egy hétfő délután nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint Crutcher keze a levegőben volt, amikor eldördült a lövés.

A rendőrség gyors fellépése ellentétben áll azzal, ahogy az észak-karolinai Charlotte-ban cselekedett, ahol ugyancsak hatósági intézkedés közben lőttek agyon egy fekete férfit kedden. A rendőrök azonban nem akarták kiadni az intézkedésről készült videofelvételeket, mire tiltakozások robbantak ki és lángba borultak a város utcái.

Ennél az esetnél a rendőrök azért érkeztek egy háztömbhöz, hogy őrizetbe vegyenek egy körözött férfit. Az intézkedő rendőrök beszámolójából kiderült, hogy a 43 éves Keith Lamont Scott nem volt azonos a körözött bűnözővel, ám amikor kiszállt az autójából, fegyver volt nála, és mivel azt hitték, közvetlen fenyegetést jelent, az egyik rendőr azonnal rálőtt.

Kép: Charlotte (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez