Öljetek disznókat! – így ölhetett a rendőrök gyilkosa Dallasban

Ki volt az a Micah Johnson? Ezt kutatja most a rendőrség Texasban miután kiderült: ő volt az egyetlen orvlövész Dallasban. Öt rendőrt ölt meg és 10-et megsebesített mielőtt vele is végeztek.

Dallas rendőrfőnöke eredetileg két orvlövészről beszélt. A belbiztonsági miniszter viszont legutóbb úgy nyilatkozott: egyetlenegy katonailag képzett orvlövész volt Dallasban. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter szerint a 25 éves fekete orvlövész szolgált a seregben – írja a francia Le Monde. Afganisztánban is járt: 2013 ősze és 2014 nyara között szolgált ott. Ki volt tehát képezve, de elsősorban nem harcoló alakulatokban szolgált, hanem az építkezéseken dolgozott Afganisztánban. Semmilyen radikális szervezettel nem került ott kapcsolatba – legalábbis felettesei szerint.

Az iszlamista terror gyanúja tehát eloszlani látszik. Felerősödött viszont a fekete erőszak vádja. Micah Johnson Facebook oldalát törölték, de azért elég sok kiderült róla. A 25 éves fiatalember szimpatizált az African American Defense League nevű szélsőséges szervezettel. Ez akár fegyverrel is kész megvédeni a feketék jogait az Egyesült Államokban. Vezetője rendszeresen uszít a rendőrök ellen. Legutóbb amikor Louisiana államban egy rendőr lelőtt egy feketét, arra buzdította a híveit: öljétek a disznókat! (A pig a rendőrök gúnyneve a feketék között.) Lobbanjon fel a láng! – buzdította a radikális feketéket a szélsőséges vezér, aki a hatvanas évek mozgalmait tekinti példaképnek.

A hatvanas-hetvenes években a Black Panthers, a Fekete Párducok szervezet szabályos háborút folytatott a rendőrség ellen. Azokban az években sok fekete gettó lángolt. Sok neves fekete akkor tért át a muzulmán hitre – például a nemrég elhunyt Muhammad Ali.

A Black Power táblát most is többen vitték a fekete tüntetésen Dallasban, ahol aztán egy orvlövész 5 rendőrt megölt. Obama elnök elítélte a rendőrök meggyilkolását. Közölte: megrövidíti európai útját és hamarosan Texasba látogat. Az USA első fekete elnöke jelenleg Varsóban van és részt vesz a NATO csúcsértekezleten. Kihagyja a tervezett látogatását Sevillában, hogy vasárnap estére visszaérkezzen az Egyesült Államokba, ahol ismét kiéleződött a feketék és a rendőrség viszonya.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez