Már nemcsak a csontjukért gyilkolják az elefántokat Burmában

Az orvvadászok újabban nem csak a csontjukért gyilkolják az elefántokat. Kínában egyre nagyobb a kereslet az elefántbőrre.

Egy távoli tisztáson, Burma őserdejében illegálisan megölt elefántot találtak, vérbe fagyva. Orvvadászok végeztek vele, de nem az elefántcsontért. Egyre nagyobb a kereslet Kínában az elefántbőrre, amit a gyógyászatban használnak. Hiszik, hogy a bőrből készült ékszereknek gyógyhatásuk van – írja a Daily Mail.

A lemészárolt elefánt csak egy sok közül. A burmai kormány szerint csupán az elmúlt hónapokban négy ilyen eset történt, nem hivatalos források viszont állítják: már vagy 50 elefánt esett áldozatul az új trendnek csak az idén. Burmában és Kínában egyaránt illegális a veszélyeztetett állatokat megölni, feldolgozni és testrészeiket értékesíteni, bár ez a kerekedőket nem igazán érdekli. A burmai kormány számadatai arra utalnak, hogy az orvvadászat 2013 és 2015 között 23%-kal növekedett.

„Nagyon aggódom. Az utóbbi időben egyre több olyan elefánt tetemére bukkanunk, melyeket a bőrükért öltek meg” – mondta egy ázsiai elefántszakértő Burmában. Helyi nyomozók egy északi faluban vásárlónak adták ki magukat, és állatbőrt kerestek. Egy kereskedőtől megtudták, hogy nagy megrendeléseket kapnak a határon túlról, Kínából. Később ellátogattak Mong La-ba a kínai határvidéken, ahol egy hírhedt piac található. Itt nincs rendőrség, elterjedt a szerencsejáték, a prostitúció, a kábítószer és a pénzmosás. Továbbá itt található a veszélyeztetett állatfajok kereskedelmi központja is.

„Nincs rendőrség, és miközben körbe sétáltunk, láttunk tigriscsontot hatalmas hordókban, makákó majmokat ketrecben, tigrisbőrt, rengeteg elefántcsontot Afrikából, és egy halom elefántbőrt. Utóbbinak kilója 45 font volt (kb. 16 ezer forint) – mondták a nyomozók.

A bőrről azt állítják, hogy segíti az emésztési problémák kezelését, ezért ékszereket is készítenek belőle. Az apró csiszolt gyöngyökből a legértékesebbek a cseresznyepiros színűek, az olcsóbbak narancssárgák. Úgy készülnek, hogy a bőrt kockára vágják, kiszárítják, majd megcsiszolják. Mong La-ban az olcsóbb fajta karkötő 12-16 gyöngyből állt, 70-90 font között árulták (25-30 ezer forint).

38c0ec4700000578-0-image-a-14_1474752073796

A nyomozók átmentek a határon is, és meglátogatták az elefánt-völgyet, ahol a turisták természetvédelmi területen láthatnak elefántokat, illetve elefántcirkuszt. Ott az emberek nyíltan hordják a bőrből készült karkötőket és nyakláncokat.

Az ázsiai elefántpopuláció legalább 50%-kal csökkent az elmúlt 40 évben, jelenleg becslések szerint 2 ezer példány él Burmában a vadonban. Ezen kívül több ezer van a kormány tulajdonában, Már az ország erdészeti iparában használják őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez