Kínának már nagyobb szőlőkertje van, mint Franciaországnak

Egy nemrég végzett felmérés során kiderült, hogy Kína jóval nagyobb területen termeszti a szőlőt, mint a sokáig vezető pozícióban lévő Franciaország. Habár a kínai borok minőség tekintetében még mindig elmaradnak az európai borok mögött, a kínai borászok lassan behozzák ezt a hátrányt.

Kína 2012-ben még a világ nyolcadik legnagyobb bortermelője volt a világon, de az előrejelzések szerint 2016-ra már az ötödik helyre kúszik fel. Ez elsősorban annak lesz köszönhető, hogy a legfrissebb adatok szerint jelenleg úgy nagyjából 3 és fél millió hektáron termel szőlőt. Vagyis Kína a világ legnagyobb szőlőtermesztő területével rendelkezik: az idén megelőzte már Franciaországot is. A nyugat-európai országban ugyanis 2,8 millió hektárnyi szőlőültetvény van, 2012 óta pedig egyre csökken a szőlővel beültetett területek nagysága. A kínai Ninghszia-tartomány a kínai bortermelés központja, a huik – muszlim kínaiak – által lakott terület adja a legfinomabb borokat a kelet-ázsiai országban, de jelentős szőlőkertek vannak még Gonszuban és Hszincsiangban is.

A pekingi mezőgazdasági minisztérium komoly összegeket fordít a szőlőtermesztésre, hiszen Kína egyre inkább borfogyasztó nemzetté kezd válni: az elmúlt 15 évben körülbelül 45 százalékkal emelkedett ott a borfogyasztás.   2014-ben például 10 százalékkal több bort italt ittak a kínaiak, mint egy évvel korábban. Elsősorban a vörösbort kedvelik, két évvel ezelőtt 1,86 milliárd (!) palackkal adtak el ebből a kelet-ázsiai országban, így Kína lett a világ legnagyobb vörösborpiaca.

Kína évtizedeken át az Európai Unióból származó borokra hagyatkozott. Egyes borfajták, például a Bordeaux-i Kínában valóságos nemzeti itallá váltak, de természetesen csak az előkelők és a vagyonosak számára. Az Európai Unió országai tavaly 1 milliárd euró értékben szállítottak bort és tömény szeszt Kínába. Habár a kínai elit a mai napig presztízskérdést csinál abból, hogy európai, leginkább francia borral koccintson, a kínai borpiacon 86%-ban az olcsóbb kínai borok fogynak.

Egyelőre ezek minőség és íz tekintetében elmaradnak a francia, olasz, spanyol, de még az ausztrál és az amerikai boroktól is. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kínai bortermesztők túlságosan is a sauvignon, merlot, malbec fajtájú kékszőlőkre hagyatkoznak, amelyek a meleg éghajlatot kedvelik és a közepes vízmennyiséget igénylik, viszont ezeket a kritériumokat nem mindig biztosítják a kínai természeti adottságok és szakemberek. Geoff Kruth, egy borkutató és gyártó cég vezetője a The Diplomatnak azt nyilatkozta, hogy a kínai borászok “túlságosan sokat pazarolnak ezekre a kékszőlő-fajtákra”, pedig inkább a hideg és száraz környezetet kedvelő borfajtákra kellene ráállniuk.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a kínai bortermelők és készítők nem tudnak meglepetést okozni és nem tudják behozni a lemaradásukat.  A kínai borászok egyre nagyobb szakértelemmel rendelkeznek, és néha egészen meglepő eredményeket sikerül elérniük. 2011-ben például egy nemzetközi borkóstoló a kínai borok meglepő győzelmével végződött, megelőzve a Bordeaux-ból származó francia borokat is.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez