Francia bor-kínai napelem

Gondban a francia borászok, mert Kína dömpingvádat emelt az uniós borok ellen. Pekingben nem is titkolják, hogy ezzel ellensúlyozni akarják az Európai Uniónak azt a döntését, hogy büntetővámot vet ki a kínai napelemekre.

 Li Kecsiang/Li Keqiang/ miniszterelnök Európában járva már figyelmeztette az Európai Uniót: ha büntetővámmal sújtják a kínai napelemeket, akkor ennek következménye lesz! Kína a szabadkereskedelem híve. Ott pedig az az alapelv, hogy aki minket diszkriminál, azt mi is diszkrimináljuk!
Miért nyugtalankodnak a francia borászok? Mert Franciaország egyik legsikeresebb export terméke a bor, és ennek egyik legnagyobb felvevő piaca épp Kína. Franciaország tavaly 11 milliárd euro értékben exportált bort és tömény italokat, és ezzel minden korábbi rekordot megdöntött. Borból 7,6 milliárd euro volt az export, és ez 8,5%-os növekedést jelent. Mindezt olyan időkben, amikor a francia áruk versenyképessége általában romlik a világpiacon. Bordeaux bora Kínában valóságos nemzeti ital lett- persze nem a legszegényebbek asztalán. 536 ezer hektoliter Bordeaux-i bor fogyott el tavaly Kínában és ezzel Nagy Britannia mögött a Mennyei Birodalom feljött a második helyre. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a francia borok egyrészt Hongkongon keresztül érkezik Kínába, vagyis ha a kettőt egybevesszük, akkor már Kína az első.
Nemcsak a dömpingvád jelent veszélyt Bordeaux borára, hanem a kínai borászok növekvő tudása is. A kínai  borgazdaságok már egészen kiváló borok előállítására képesek. Már vannak olyan hazai borok a Mennyei Birodalomban, melyekből egyetlen palack 500 eurot ér! Bordeaux boros gazdáinak szerencséjére Kína milliomosai meglehetősen sznobok: náluk sikk francia borral koccantani még akkor is, ha a hazai már nincs messze attól, amit Franciaország szőlőiben produkálnak …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez