Elmenekült hazájából a népszerű szappanopera-sztár

Két hónapja hagyta el hazáját Etiópia egyik legismertebb színésze, aki az Amerikai Egyesült Államokban kért menedéket. Az etióp kormányt minden bizonnyal érzékenyen érinti majd a színész távozása, mivel nem ő az egyetlen olyan közismert személyiség, aki politikai okokra hivatkozva döntött a távozás mellett.

Nincs olyan ember Etiópiában, aki ne ismerné Znah-Bzu Tsegayét, az ország egyik legnézettebb tévésorozatának (Sew Le Sew) főszereplőjét. Az amharák népcsoporthoz tartozó szappanopera-sztár két hónapja hagyta el Etiópiát, távozásáról senkinek sem számolt be. Csak most derült ki, hogy a népszerű színész az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol menedékjogot kért.

A színész az Amerika Hangja amhara nyelvű kiadásának végül elmondta, hogy politikai és etnikai okok miatt hagyta el Etiópiát. Élesen bírálta a kormányt, amely szerinte súlyosan megsérti az emberi jogokat, elnyomva az amhara népcsoportot. Ő maga is csak akkor tér vissza, ha a jelenlegi rezsimet leváltják az országban – tette hozzá.

Etiópiában az elmúlt hónapokban tényleg rendkívül súlyos események zajlottak. A Human Rights Watch és számos etióp ellenzéki lap többször is beszámolt azokról az esetekről, amikor a földjeik védelméért utcára vonuló, főként az amhara népcsoporthoz tartozó földműveseket éles lőszerrel lőtték a biztonsági erők emberi. A HRW jelezte azt is, hogy több mint 100 ember vesztette életét a kormányellenes tüntetések során. Az etióp kormány tagadja az atrocitásokat és hazugságnak nevezte a HRW által kiadott jelentést.

Az etióp színész távozását azonban nehéz lesz elhallgatnia a kormánynak. A tévésorozat ugyanis heti rendszerességgel jelenik meg, és sokak számára már így is gyanússá vált, hogy a színész miért maradt ki több epizódból is.

Az etióp kormányt azért is érintheti majd kényelmetlenül a színész távozása, mert a ríói olimpia után több etióp sportoló is hasonló okok miatt nem volt hajlandó visszatérni hazájába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez