“Amit Etiópiának adunk, az nem segély, hanem kölcsönös előnyökön alapuló lehetőség”

Etiópiában tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Afrika legdinamikusabban fejlődő országa sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak – magyarok vehetnek részt például a város első új villamosvonalának járműfejlesztésében.

 Addisz Abeba, Etiópia fővárosa sokak szerint Afrika kapuja. A nyolcvanmilliós ország – bár egy főre eső nemzeti jövedelme még a legalacsonyabbak közt van a világon – nemcsak Afrika, de az egész világ egyik legdinamikusabban fejlődő országa. Kormányzata stabil, és sorba állnak a nemzetközi befektetők a felkínálkozó üzleti lehetőségekért. Fontos az is, hogy az etióp fővárosban van az Afrikai Unió székhelye, így aki itt jelen van, az egész Afrikára rálát. Ezért is nyitotta újra Magyarország Addisz Abeba-i nagykövetségét.
Most pedig Szijjártó Péterrel számos magyar üzletember érkezett az országba, hogy a déli nyitás keretében új projektekről tárgyaljanak. “Megállapodtunk abban, hogy az Eximbank által rendelkezésre bocsátott 28 millió dolláros hitelcsomag terhére a magyar vállalatok lehetőséget kapnak az itteni  gyógyszeriparban, a mezőgazdasági  technológiai transzferben, és tárgyalunk arról is, hogy magyar vállalatok gyárthassák  és szállíthassák  az újjáépülő Addisz Abeba-i villamos kocsijait a helyi cégekkel való együttműködésben” – adta hírül a miniszter. 

“Ahogy Afrika más országaival, Etiópiával is szoros kapcsolatokat ápolt hazánk a hatvanas-hetvenes években, számos etióp fiatal tanult magyar egyetemeken, akik most fontos pozíciókat töltenek be hazájukban. Ezért jó esélyekkel rendelkezünk az országban” – mondta Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a minisztert kísérő üzletemberekkel utazott az afrikai országba. Elmondta: nagyon sikeres tárgyalásokon vannak túl, és nagy lehetőségek állnak a magyar vállalkozások előtt Etiópiában, amit az is mutat, hogy az elmúlt évben már sikerült radikálisan növelni a két ország közötti áruforgalmat –  igaz, még így is van hová nőni, hiszen az összvolumen alig érte el az 1,19 millió dollárt.

Ebben segíthetnek sokat azok a közvetlen találkozók, amelyeket a miniszteri szintű tárgyalások után szerveztek magyar és etióp üzletemberek közt.  Akárcsak az a megállapodás, amit a helyi kamarával kötött a BKIK.  Az etióp kormány hozzáállása a magyarokhoz, a magyarok részvételi szándéka,  a Magyarországon tanult etiópok kötődése teszik  lehetővé, hogy kifejezetten jó eredményeket tudjunk elérni. Az Eximbank hitele és a magyarok megjelenése befektetőként nem segély. Ez egy nagyon jelentős tőkebeáramlás lehet, ami növelni tudja a magyar jelenlétet bármely területen, ami fontos az etiópok számára.

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hogy az Etiópiával való gazdasági együttműködés azért is fontos, mert az országban már így is számos menekült él, és a gazdasági fejlődés minden esetben csökkenti a migrációs nyomást az országból.

 A magyar üzletember-delegáció szerdán már továbbrepül Etiópiából, és csütörtökön a kenyai fővárosban folytat tárgyalásokat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez