Miért rohant neki az állomásépületnek a vonat New Jersey-ben?

Egy ember meghalt és több mint száz megsebesült Hoboken vasútállomásán, melynek nekiment a vonat – méghozzá teljes sebességgel!

Az okokat a szakértők vizsgálják még, de egy tiltakozó csoport arra hívta fel a figyelmet: 90%-kal csökkent az állami támogatása a vasút társaságnak New Jerseyben. Az ok: a republikánus kormányzó a piacgazdaság híve, és nem kíván állami pénzeket juttatni olyan szolgáltatásoknak, melyek a közösséget látják el.

Így fordulhat elő, hogy miközben 20%-kal nőtt a vasúti forgalom ezen a vonalon, a karbantartási költségek 19%-kal csökkentek az elmúlt évtizedben. Elhanyagolták az egész rendszert – állítják a tiltakozó csoport tagjai, akik már régóta küzdenek azért, hogy a vasúti közlekedés biztonságára több pénz jusson. Ezt néha meg is ígérik, de a gyakorlatban kevés történik.

Ígéretek általában akkor vannak, ha olyan balesetek történnek, mint a mostani. A New Yorkba ingázó polgárok épp a csúcsforgalomban kerültek csapdába: sokan kénytelenek voltak kimászni az állomás épületéből. És még örülhettek is annak, hogy nem sérültek meg. Tavaly Philadelphia mellett siklott ki egy vonat: 8 ember meghalt és több mint 200 megsérült. Akkor is elhangzottak ígéretek, de változás nem történt.

Az államok majdnem mindenütt költségvetési gondokkal küszködnek, a washingtoni központi költségvetésről már nem is beszélve. Ha minden így marad, akkor sok más, Hobokenhez hasonló balesettel kell számolni – állapítja meg az amerikai sajtó, mely külön hangsúlyozta: mindez Manhattan-nel szemben történt, vagyis a világ első számú pénzügyi központjába igyekeztek az ingázók, miközben a vonat belerohant a pályaudvar épületébe…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez