Kínai cégek építik Thaiföld első nemzetközi szabvány szerinti vasútvonalát

A 800 kilométeres szakasz az északi tartományokat köti össze Bangkokkal illetve Thaiföld keleti részével. A nemzetközi nyomtáv újdonság lesz Thaiföldön, ahol a vasútvonalak egész rendszerének szabványosítását tervezik.

Szeptemberben kezdődik a nagy építkezés, melyre mindkét állam már régóta készülődött. Kínának óriási tapasztalata van a vasútépítésben a nagyon nehéz ázsiai körülmények között. Peking egyik fő törekvése az, hogy a világ legnagyobb vasúti hálózatához, a kínaihoz, előbb vagy utóbb csatlakoztassa a szomszédos államok vasúti hálózatát is. Thaiföldön eddig a hazai szabványt alkalmazták és ez akadályozza a nemzetközi kapcsolatok bővítését. Különösen az áruszállítás szempontjából fontos a vasút mind a két országban. Thaiföld jelentős mennyiségű rizst exportált eddig Kínába. Az utóbbi időben voltak itt gondok, mert az állami rizs alap körül korrupciós problémák merültek fel Thaiföldön. Emiatt vizsgálat indult Yingluck Shinawatra ex miniszterelnök ellen is. De ettől függetlenül a thaiföldi rizsre nagy szüksége van Kínának, amely rengeteg iparcikket exportál Thaiföldre.

Tavaly májusban a hadsereg puccsot hajtott végre Thaiföldön, és emiatt néhány nyugati országgal romlott Bangkok viszonya. Kínának viszont az az alapelve, hogy nem szól bele abba: az érintett állam milyen belpolitikát folytat. Ennek következtében a két állam gazdasági kapcsolatai virágoznak, bár a turizmus kissé visszaesett. Kína lett az első számú turista nagyhatalom Thaiföldön, ahol az utcákon cirkáló katonák nem növelték a bizalmat. Emiatt a tavalyi rossz év volt a thaiföldi turizmusban, mert jóval kevesebb kínai érkezett, mint korábban. A biznisz viszont virágzik a két ország között, és idén már rekord döntésre készülnek a kínai idegenforgalmi cégek Thaiföldön.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez