Először miséznek abban a templomban, ahol a francia pap torkát elvágták az oltáron

A kereszténység és az iszlám közötti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet Normandia érseke, aki a szertartást vezeti Hamel atya kis templomában.

A 85 éves pap torkát dzsihádharcosok vágták el július végén – emlékeztetett a francia Le Figaro. Boldoggá avatása folyamatban van. Ferenc pápa mártírnak nevezte a francia papot, aki az életét adta a hitért.

Különösen tragikussá teszi Hamel atya halálát, hogy ő maga is a vallások közötti párbeszéd híve volt. Részt vett az algériai háborúban, de megtagadta a tiszti előléptetést, mondván: nem akar parancsot adni más vallású emberek meggyilkolására.

A vasárnapi misét körmenet előzi meg. Az érsek vezetésével felkeresik a pap házát, majd onnan a templomba vonulnak. 300 ember részvételére számítanak. Csak meghívóval lehet bemenni, mert nagy a biztonsági kockázat. Keresztény személyiségek mellett muzulmán elöljárókat is meghívtak erre a misére.

A franciaországi muzulmán vezetők elítélték az idős pap meggyilkolását. Ferenc pápa az eset kapcsán különösen azt hangsúlyozta: mindenképp el kell kerülni a vallásháborút, mert a dzsihádharcosok célja éppen ez. Franciaországban körülbelül ötmillió muzulmán él. A rendőrség becslése szerint 1-2% támogatja a dzsihádharcosokat.

Hamel atya először boldoggá, majd valószínűleg szentté válik. A katolikus egyház általában ehhez csodákat követel, de mártírok esetében ettől eltekintenek. Hamel atya az életét adta a hitért Normandiában, Franciaországban.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez