Kolumbia – a hónap végéig marad a tűzszünet

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy október 31-éig meghosszabbítják a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet között augusztus vége óta érvényben lévő tűzszünetet, miután a kolumbiai lakosság a hét végi népszavazáson elutasította a felek által kötött békemegállapodást.

“Remélem, hogy addig konkretizálni tudjuk a megállapodást, a konfliktust pedig magunk mögött tudjuk hagyni” – hangsúlyozta helyi idő szerint kedd este Juan Manuel Santos.

A kormány és a FARC augusztus 29-én kötött a fegyvernyugvásról kétoldalú megállapodást, amelynek érvényessége viszont csak a referendum időpontjáig, azaz október 2-áig szólt.

Vasárnap a voksolók 50,2 százaléka utasította el az 52 évvel ezelőtt kezdődött, több mint 220 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó, szeptember 26-án aláírt békeszerződést, amelyet csaknem négyéves, Havannában folytatott tárgyalássorozat előzött meg. A békeszerződés ellenzői úgy vélik, hogy az egyezmény túlságosan is elnéző a fegyveresekkel szemben, ezért újratárgyalását követelik. A megegyezésben többek között az szerepel, hogy a FARC mintegy 6 ezer harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt fél éven belül politikai párttá alakul át. Az ezt bírálók szerint nem lehet hagyni, hogy a gerillák csak úgy beilleszkedjenek a társadalomba, és megússzák a börtönbüntetést.

Santos a referendum eredményének ismeretében késznek mondta magát arra, hogy nemzeti párbeszédet indítson és újratárgyalja a vitás kérdéseket. A kolumbiai államfő szerdán Andrés Pastrana és Álvaro Uribe volt elnökökkel tanácskozik, akik a gerillákkal való tárgyalások legkeményebb ellenzői. A referendum kudarca ellenére a FARC képviselői bejelentették, hogy tartják magukat a tűzszünethez.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez