Terv szerint teljesít a kolumbiai gazdaság

Annak ellenére, hogy 2014-ben a kolumbiai gazdaság növekedése valamivel a 2013-es statisztikák alatt maradt, 4,6 százalékos expanziójával úgy tűnik, hogy az ország hozza a kormány által prognosztizált mutatókat.

A kolumbiai GDP 2014 utolsó negyedévében 3,5 százalékos növekedés mutatott, így az évet 4,6 százalékos eredménnyel zárta a nemzeti statisztikai intézet (Dane) adatai szerint. A tavalyi számok 0,3-del a 2013-as statisztikák alatt maradtak, ám majdnem egy százalékponttal meghaladták a 2012-es év átlagát. Az idei 4,6 százalékos növekedés megegyezik Juan Manuel Santos kormánya által jósolt 4,5-4,8 százalékos előrejelzéssel.

A térség egyik fontos pénzügyi központjaként számon tartott országban, dinamikus, 9,9 százalékos növekedésével az építőipar bizonyult a húzóágazatnak jórészt az számos állami beruházásnak köszönthetően, mutatott rá Mauricio Perfetti, a Dane igazgatója. A Dane tanulmánya szerint a gazdaság további nyolc szektora mutatott javuló statisztikákat, köztük a közszolgáltatások, a pénzügyi és ingatlanpiac, a kereskedelem, valamint a vendéglátóipar. A fuvarozás, a víz, gáz és áramszolgáltatás, a kisipar és a mezőgazdasági ágazatok is pozitív egyenleggel zárhatták az évet.

A nyersanyagok világpiaci árának zuhanása miatt a bányászat, illetve az olaj- és gázkiterelés részesedése a GDP-ből enyhén csökkent.

„Míg a kolumbiai földgázt feldolgozó cégek az energiahordozóból származó termékek 1,5 százalékos áremelkedéséről számoltak be, addig olajipari termékek a nyersolaj-kitermelés 1,6 százalékos csökkenése miatt vesztettek hozzáadott értékükből.

2015-re a kormány hivatalosan a GDP 4,2 százalékos emelkedésével számol, azonban a kolumbiai nemzeti bank és a magánszektor ettől jóval szerényebb 3,6 százalékot prognosztizál.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez