Magyarok csinálnának ivóvizet a szennyvízből Észak-Szíriában

A háború sújtotta terület újbóli vízellátása bonyolult művelet, gyakorlatilag szennyvizet kell ivóvízzé tisztítani – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ankarai munkalátogatása során csütörtökön az MTI-nek.

A politikus Mehmet Özhaseki környezetvédelemért és városfejlesztésért felelős török miniszterrel folytatott megbeszélése után nyilatkozva kiemelte: Magyarország vízügyi szempontból nagyhatalomnak számít. Hozzátette, hogy a háború sújtotta terület újbóli vízellátása bonyolult technológiai művelet, gyakorlatilag szennyvizet kell ivóvízzé tisztítani. Ebben Magyarország nagyon jó – fűzte hozzá.

Kitért arra is: a migránsokat nem szabad beengedni Európába, hanem Európán kívül kell ellátni őket, ott kell létrehozni azokat a területeket, ahol emberhez méltó körülmények között élhetnek. Hangsúlyozta, hogy az Európába irányuló menekültkérelmek benyújtását is a kontinensen kívülről kellene megoldani.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a terrorszervezetektől megtisztított területen biztonsági övezetet alakítson ki. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből eddig 980-at foglalt vissza az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet.

Semjén Zsolt Ankarában találkozott továbbá Tugrul Türkessel, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettessel is. A magyar politikus beszámolt arról, hogy a török felet különösen érdekelte a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Bethlen Gábor Alap működése, ami a két ország közötti szoros együttműködést vetít előre ezen a területen.

A magyar miniszterelnök-helyettes Veysel Eroglu erdészeti miniszterrel a 2021-es magyarországi vadászati világkiállítás török részvételéről, valamint a fenntartható vadászat és a vadvédelem témáiról egyeztetett.

A politikus ankarai tartózkodása idején találkozik Veysi Kaynak miniszterelnök-helyettessel, Mehmet Akif Hamzabeci házelnök-helyettessel, Ismail Aydinnal, a Török-Magyar Baráti Tagozat társelnökével, illetve több más magas rangú tisztségviselővel.

Semjén Zsolt ankarai munkalátogatása a még idénre tervezett közös török-magyar kormányülést készíti elő.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez