Fogunk még nyaralni Lampedusa szigetén?

Az Inforádió Világszám című műsorában Novák András újságíró volt dr. Kiss Róbert Richard műsorvezető vendége. A téma pedig a híresen gyönyörű Lampedusa szigete volt, amely a Közel-Keletről megindult menekülthullám előtt valóságos turistaparadicsom volt.

Mostanra azonban lényegében elvesztette turistaforgalmának nagyobbik részét, köszönhetően az elképesztő mennyiségű menekültnek, akik a háború és a szenvedés elől menekülnek, éppen a szigeten keresztül.

Novák András beszámolójában először tisztázta a konkrét számokat: az eredetileg csupán hatezres lakossággal rendelkező csöppnyi sziget szinte még levegőhöz sem jutott az elmúlt fél év során történtek miatt. A hat hónap alatt körülbelül 30-40 ezer menekült árasztotta el Lampedusa gyönyörű partjait.

Itt ráadásul – például Magyarországgal ellentétben – nincs is arra lehetőség, hogy az olasz kormány ne fogadja őket, ugyanis a haditengerészetnek és a parti őrségnek kötelessége minden segélykérő hajót és csónakot kimentenie.

Természetesen az események híre hamar eljutott a turistákhoz a világ minden pontján, ami drasztikusan csökkentette az idelátogatók számát. Novák András azonban kitért arra, hogy aggodalomra semmi ok, a fehérhomokos, földöntúlian szép partok teljesen biztonságosak és ideális helyszínei a családi látogatásoknak. A szállodák ajtai továbbra is nyitva állnak, az árak mérsékeltek és úgy egészében véve igazán különleges élményt nyújt Lampedusa.

A Világszám vendége beszélt továbbá arról, hogy a helyi kormányszervek kitűnő munkát végeznek és elképesztő gyorsasággal és precizitással kezelik a menekültáradatot.

Nem áll ilyen jól néhány kisebb görög sziget szénája. András volt például Kos szigetén, amely egész egyszerűen kiürült. Ennek az oka pedig a még Lampedusa szigeténél is nagyobb számú érkező menekült. Ugyanis Görögország első számú célpont a Törökországon átkelő migránsok számára. Bár elmondása szerint a kormány itt is jó munkát végez a minél gyorsabb továbbküldésük ügyében, azonban egyszerűen képtelenség tartani az iramot, olyan tömegek érkeznek.

Persze nem ez a helyzet az olyan ismert és népszerű szigeteken, mint mondjuk Korfu vagy Kréta, a turisták azonban sokszor az egész országra érvényesnek tekintik a Kos szigetén történteket. András arra bíztat minket, hogy mindezek ellenére bátran menjünk Görögországba és élvezzük a mérsékelt árakat, nem is beszélve a gyönyörű tájról.

Fotó: Wikipedia

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez