Aylan Kurdinak hívták, Kobaniból indult és 3 éves volt

Az egész világot megrázta annak a halott kisfiúnak a fotója, akit a török partokra mosott ki a víz. Mára kiderült, ki is ő.

Aylan Kurdinak hívták a 3 éves kisfiút, akit egy török katona vitt el a karjaiban a tengerpartról. Az oly sokat ostromlott szíriai határvárosnak, Kobaninak a lakója volt. Szüleivel és ötéves bátyjával indult útnak Kanadába, ahol a nagynénje menekültstátuszért folyamodott nekik. A kérvényt elutasították, a család mégis útnak indult. Vancouverbe, hogy maga mögött hagyja a polgárháborút, és új életet kezdjen. Már csak az édesapa, Abdullah juthat el oda. De ő már nem akar. Visszatér, hogy eltemesse a családját. A két gyermek, Aylan és Galip az édesanyával, Rehannal együtt a tengerbe fulladt – szólnak a legfrissebb hírek.

kfiú

Szíriában már folyt a polgárháború, amikor Aylan Kurdi megszületett. Kobani a kurdok és az Iszlám Állam frontvonalában volt, többször cserélt gazdát. A két gyerekről mégis boldog képek készültek. Óriási fehér mackót ölelnek, és nagyon nevetnek az egyiken.

kisfiú

A fodrász vancouveri nagynéni a kanadai National Postnak mesél. Azt mondja: pénzt gyűjtöttek nekik, hogy kijuthassanak, hogy finanszírozhassák a kanadai tartózkodásukat, ami a menekültstátusz megszerzésének a feltétele arrafelé, mégsem tudták kihozni a családot. Ezért vágtak neki az útnak csónakokon Kurdiék.

kisf

A két kisfiú és az édesanyjuk 12 másik emberrel együtt veszett az Égei-tengerbe, úton Görögország felé. A túlzsúfolt csónak 17 utassal felborult a sekély partmenti vizeken. Együtt egy másikkal, amelyiknek 16-an voltak a fedélzetén. A török parti őrség öt gyermek és egy nő holttestét találta meg, hárman eltűntek. A többieket helikopterekkel kimentették. Négy embercsempészt pedig, szíreket és törököket, előállítottak.

Az év első öt hónapjában 42 ezer menekültet mentettek ki a törökök a tengerből. A múlt héten pedig 2160-at. Azon a szerda éjszakán, amikor Aylan Kurdi meghalt, összesen száz embert húztak élve a partra. Őt nem sikerült. Aylan Kurdi most már örökre 3 éves marad. Mint ott, azon a tengerparti fotón.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez